Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 01:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/03/09/12976/

Fråga om hyfs och stil

Tokberöm?

Fråga: Jag har bekanta som när dom fått en riktigt god middag, eller annat gott brukar säja: "så här ska man ha det när man har det som sämst.”

Det låter för mej som om det inte var så bra. Jag vet att dom menar att det är beröm. Jag vet också att flera uppfattar harangen negativt. Kan man påpeka detta för dom utan att störa vänskapen?

Har jag rätt och vad säjer man?

Svar: "Så här - underförstått bra - ska man ha det när man har det som sämst" ingår inte i mitt ordstävsförråd, och jag förstår det faktiskt inte. Men det betyder ju inte att det inte finns, jag har tagit reda på att det inte är helt ovanligt utan används i Sverige för sådana stunder som man verkligen uppskattar, allt från goda måltider till segling och skogspromenader. Kanske avses att så här bra ska man ha det om man befinner sig i ett dåligt läge? Eller att man ska säga något negativt för att inte mana fram ruskiga makter? Oavsett vad hittar jag inte logiken i det. Så du kan nästa gång vänligt fråga ungefär ”jag bara undrar: vad menas egentligen med det?” Det kan inte uppfattas som oartigt, snarare som att du är intresserad, och det är alltid rätt i ett gott samtal.

Den som använder uttrycket borde kunna förklara det. Om inte kan det kanske leda till en intressant diskussion.

Magdalena Ribbing