Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 21:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/03/15/13014/

Fråga om hyfs och stil

Dubbelkalas?

Fråga: Vi har fått en inbjudan till 50-årsfirande. På inbjudan står det att det är öppet hus en fredag från 16.00 och middag på lördagen kl 18.00. Det är en god vän som firar sin dag och vi förstår att vi blivit utvalda att vara med på lördagen tillsammans med en mindre skara.

Hur tänker vi kring Öppet hus?

Ska vi gå på båda tillställningarna, eller är det bara middagen som gäller? Vi är vilsna och vill inte göra fel.

Svar: Inbjudan är riktad till er. Den tar upp både det öppna huset och middagen dagen därpå. Om jubilaren inte ville ha er med på öppet hus-mottagningen skulle den inte ha nämnts i inbjudan. Eller, vilket hade varit ganska tråkigt, strukits över för att visa att det endast var middagen som gällde. Men nu har ni en inbjudan till en mottagning ena dagen och middag andra dagen - så roligt!

Det är rätt att gå till mottagningen (öppet hus) på fredagen, stanna en lagom stund, och detta lagom kan vara avhängigt antalet övriga som är där - är det trångt kan ni gå ganska snart, är det glesare stannar ni någon timme. Och när ni går därifrån säger ni till jubilaren ungefär ”tack, så trevligt det här var, och vi gläder oss åt morgondagen”.

Magdalena Ribbing