Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 18:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/03/18/13004/

ETIKETTFRÅGAN

Bastustil?

Fråga: Jag har på senare tid börjat gå och simma, och efteråt sitter jag gärna en stund i bastun. Vid ett tillfälle bastade jag tillsammans med en vän, och vi satt tysta bredvid varandra. Efter en stund kom två yngre flickor in och satte sig en bit bort och pratade lågmält med varandra och skrattade ibland. "Oj, de känner visst inte till bastu-etikett!" viskade min vän då till mig, halvt på skämt.

Men jag började ändå undra vad det är som gäller - får man prata och skratta i en offentlig bastu eller ska man vara tystare än så? Var går gränsen till det som betraktas som störande?

Annat som då och då händer är att folk kommer in i bastun enbart för att torka sig och står en bra stund och gnuggar håret och huvudet och sedan går ut igen. Andra tar med clementiner och skalar och äter dem i bastun, och vid något tillfälle har jag kommit in och funnit kvarlämnat clementinskal där.

Själv irriterar jag mig inte på något av det ovannämnda utom clementinskalen, men det vore kul att veta hur man bör uppföra sig i bastun.

Svar: Här saknar jag egen kunskap om vad som anses vara rätt uppförande. Personligen har jag svårt att förstå varför man inte skulle få prata diskret med varandra i en bastu, men som sagt, jag vet inte om sådant skulle kunna störa andras höga tankar som skapas i hettan.

Gapflabbande brukar v ara roligt endast för de direkt inblandade.

Skala frukt verkar fel, det sprider doft som inte hör hemma i bastun, där bör det räcka med björklöv. Men att enbart torka sig verkar rimligt i den värme som ju är gemensam.

I bastuns hemland Finland finns en del att tänka på, har jag inhämtat från olika källor. Att aldrig stirra på andra bastugästers nakenhet framhålls som viktigt och självklart. Ett gott råd är att blunda för att inte i pur häpenhet råka glo på någon detalj och därmed genera andra. Här bör man betänka att bastuvistelsen ska tidsbegränsas vilket gör att man aldrig får somna i bastun, i alla fall inte om den har värmen igång.

Praxis är tydligen att den som är äldst har privilegiet att slå vatten på stenarna när så behövs. Naken? Ja, det är absolut vanligast, men de finns också som har badkläder i bastun för att slippa visa sig nakna för vänner eller obekanta. Den som vill ha baddräkt/badbyxor ska kolla i förväg om det är godtagbart så att inte det aktuella bastubadets ritual saboteras.

Handduk eller inte beror på vilka som bastar. Är det både kvinnor och män i bastun kan en taktiskt monterad handduk vara tillåten, annars anses skylandet onödigt om än inte "förbjudet." Sitta på en handduk eller direkt på trälaven gör man som man vill. Det kan finnas individuella regler för sådant i olika bastuar.

Ett jätteförbud enligt de som vet hur man uppför sig i en bastu är att på allmänt utrymme som i eller strax utanför en bastu avlägsna sitt kroppshår oavsett var detta växer. Sådant kan förorsaka utvisning, med rätta, såvitt jag förstår. Dofter ska också undvikas, tvål och schampo med mera måste visserligen användas innan bastubadet inleds men ha diskret doft, det kan bli outhärdligt i bastuvärmen med starka lukter som rentav kan framkalla hosta och klåda.

Och så det som okunniga ofta förknippar med bastustilen: starkölen. Nej, det är inte rätt att bli full i bastun. Det är farligt, fylla och hetta kan vara förödande.

Magdalena Ribbing