Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 06:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/04/01/13095/

Fråga om hyfs och stil

Gästarbete?

Rätta artikel

Fråga: Vi är bjudna på ett bröllop till några som vi inte känner så väl. I inbjudan står att de istället för bröllopspresenter vill ha gästernas hjälp med bröllopsfesten. Det finns en lista där det är skrivet vid namnen på gästerna vad de ska göra, som att duka, hjälpa till med maten, servera vid festen, lägga upp efterrätten osv. Någon ska filma hela festen. Min flickvän och jag ska duka ut och stapla disken. Hon vill inte gå på en fest i långklänning och stapla disk. Jag tycker det känns fel att hålla på med serveringsjobb när jag är bjuden på fest. Är det inte oförskämt att bjuda så? Kan man tacka nej till ett bröllop?

Svar: Flera frågor i samma ämne har kommit på senare tid. Inbjudare verkar se gästerna som en resurs som kan underlätta för värdpersonerna. Men det är en total missuppfattning. En bjudnings grund är gästfriheten. Den innebär att gästerna ska bjudas på det bästa huset förmår - däremot inte att utföra sysslor i samband med kalaset. Det här brudparet utnyttjar gästerna. Klarar man inte av att ha sin fest utan att alla gäster hjälper till bör man sänka sin ambitionsnivå rejält så att man får råd med festen. Att kräva att gästerna gör sådant som du beskriver ingår inte i den normala hjälpsamhet som gäster kan tänkas bidra med. De här direkta arbetsuppgifterna som att duka av och göra i ordning disken, servera med mera gör gästerna till oavlönad arbetskraft.

En möjlighet för det här förmodligen ekonomiskt inte så välbeställda brudparet är att bjuda med kuvertavgift så att avlönad personal kan ta hand om dessa praktiska uppgifter. Då ska det stå på inbjudan att istället för bröllopspresent önskas en kuvertavgift på xxx kronor.

Sedan förstår jag inte varför inte brudparet självt kan duka dagen innan och några av deras allra närmaste ta hand om övriga uppgifter. Du skriver "oförskämt att bjuda så" och jag håller med dig, man lastar verkligen inte över festjobbet på sina gäster. En del inbjudare tycker att de måste betala så mycket för sitt kalas att de själva ska ha ut mesta möjliga nöje och trevnad utan besvär och att de därför kan säga till gästerna att ta hand om diverse sysslor. Det är okunnigt, självupptaget och riktigt pinsamt.

Tacka nej. Det går precis lika bra att tacka nej till ett bröllop som till vilken fest som helst. Ingen inbjudan, inte heller en bröllopsinbjudan är detsamma som en order. Mänga tror att just till bröllop måste man tacka ja, som vore det så betydelsefullt att inbjudas till denna stora händelse. Det är lika betydelsefullt som till andra fester, en inbjudan ska alltid ses som en vänlighet, men det är absolut inte detsamma som att man måste tacka ja. Ni är ju inte ens nära vänner till detta brudpar. En liten ryslig misstanke: kanske är ni bjudna för att det ska bli tillräckligt med obetald "personal"?

Skriv ”tack för vänlig inbjudan till bröllop som vi tyvärr inte kan delta i.” Det behövs inte någon förklaring om varför ni inte kan komma. Men vill man och det är rimligt sant kan man också skriva att man har planerat en resa just då eller har tackat ja tidigare till en annan fest, eller något annat.

Magdalena Ribbing