Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 00:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/04/11/resenarsrapande/

Fråga om hyfs och stil

Reserap?

Rätta artikel

Fråga: På en bussresa till europeisk huvudstad satt jag framför en tjock dam som ständigt åt och rapade. Bussresan har ju bestämda platser och det var fullt i bussen så jag kunde inte flytta mig till annan plats. Även på hemresan upprepade sig samma beteende från medpassageraren.

Frågan är vad kunde jag göra och säga?

Svar: Så tråkigt! Men risken att råka ut för diverse mindre trevliga företeelser måste tas med i beräkningen när man reser med andra, obekanta människor. Somliga luktar illa av den ena eller andra orsaken, andra har sådant för sig som du beskriver. En lösning kunde vara om du hade talat med den reseledare som jag förmodar fanns med, som då skulle ha föreslagit ”ommöblering” bland passagerarna så att ni bytte platser med varandra, fönsterplatser ibland, långt fram ibland, bakerst ibland osv. Det hade inte varit någon konstig åtgärd men den hade fördelat problemen jämnare.

Tyvärr finns ingenting rimligt hövligt eller vettigt som du kunde ha sagt till den rapande medpassageraren. Det kan ha varit ett sjukdomstillstånd lika väl som en trist ovana, men ingetdera skulle avhjälpas av att du sade något. Bristen på hänsyn är en svår åkomma. Den rapande medpassageraren borde ha varit medveten om sitt tillstånd alternativt ovana och kunde ha mildrat den med exempelvis någon tablett eller ett mer restriktivt mat- eller godisintag under färden.

Magdalena Ribbing