Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 08:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/04/14/13242/

Fråga om hyfs och stil

Gåvokaos?

Rätta artikel

Fråga: Nyligen fyllde jag jämt och hade då en stor fest. Jag skall till att skriva tackkort och har nu ett litet problem. Tre av presenterna, två flaskor vin och en bok, var inte märkta med kort så jag vet nu inte vem som har gett vad. Hur göra?

Svar: Först: jättebra att skriver tackkort till alla givare! Det är inte alla som gör, och jag får ofta sorgsna frågor från givare som inte fått något tack och därför befarar att deras present inte uppskattades. Men du är inte ensam om att ha missat några givares namn, vilket lär dig att till din nästa jämna födelsedag notera vem som givit vad direkt på paketen, eller om du i givarens åsyn packar upp dem, på ett diskret papper.

Nu har du två val. Du kan komma runt problemet genom att skriva att du tackar för den fina/härliga presenten som du blev så glad över, utan att nämna vad det är. Inte perfekt artigt men bättre än att inte tacka alls.

Eller så skriver du som det är till dessa tre givare ungefär ”Tack för att du kom till min födelsedag och tack för din present - en av tre vilkas givare jag inte har kunnat se: boken xxx, vinet yyy eller vinet zzz. Alla tre jättefina och jag är så glad för dem!”

Glöm inte att underteckna.

Magdalena Ribbing