Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 18:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/04/15/13245/

Fråga om hyfs och stil

Lönefråga?

Rätta artikel

Fråga: Jag ska träffa ett barnbarn som jag genom åren har varit som en extra pappa för. Nu ska jag och min hustru ska fira barnbarnet med familj genom att bjuda dem på lunch på restaurang. Nu säger min hustru att jag absolut inte får fråga om barnbarnets lön! Mitt barnbarn har nämligen bytt arbete till något som verkar mer lönsamt än det tidigare. Vem har rätt? Ska inte jag som närstående få fråga om en sådan sak? Enligt min hustru är jag närgången!

Svar: Din hustru har rätt. Man frågar inte om någons lön - det är en frivillighet att berätta om oavsett släktskap. En vuxen människa med eget ekonomiskt ansvar behöver inte redogöra för sin ekonomi, inte ens för sin hyggliga farfar eller morfar.

Litegrann anar jag en för din omgivning känd nyfikenhet hos dig eftersom din hustru i förväg försöker hindra den fråga som hon inser att du tänker ställa. Det är inte ovanligt att den äldre generationen som föräldrar, far- och morföräldrar, föräldrarnas syskon och andra nära släktingar, tycker att de självklart kan fråga de yngre om lön, bostadskostnad, hur semesterresor finansieras och så vidare.

Förmodligen menar dessa frågare att deras erfarenhet ger dem en naturlig rätt att fråga om sådant som de inte skulle komma på tanken att fråga sina jämnåriga vänner om. Vem frågar en vän om hur vederbörande betalar sin bostad eller vilken lön personen har? Jo, jag vet att det förekommer, det ser jag av de många frågor som kommer till spalten från de personer som får frågorna och inte vill svara på dem - av många skäl.

De som frågar andra om deras ekonomi brukar förklara det med att man ”bara är medmänskligt intresserad." Men de förklär sitt påstådda människointresse, brukar jag säga, i nyfikenhetens ihåliga mantel. Varför ska man ta reda på hur andras ekonomi ser ut? Möjligen om man själv är i färd med att byta arbete till ett som liknar det som den man frågar har, kan man diskret fråga om lönenivån generellt. Men att som du vilja förhöra dig direkt om vilken lön barnbarnet har fått är ju som att kräva att han eller hon öppnar sin plånbok och att du får räkna innehållet i den. Vad ska du göra med den insikten? Förklara för ditt barnbarn vad man gör med pengarna? Visserligen förstår jag att du menar väl men du måste se konsekvenserna.

Bara om någon skulle be dig om lån har du anledning att fråga om personens ekonomiska situation. Var glad över att du har en så klok hustru!

Magdalena Ribbing