Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 10:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/04/19/13278/

Fråga om hyfs och stil

Vinändring?

Rätta artikel

Fråga: En stilla undran kring "vinpaket" på restauranger. Oftast väljer jag bort alternativet och beställer ett glas eller två av den typ av vin jag tycker om, eftersom jag inte riktigt vet om det anses ohyfsat av mig att fråga om det är möjligt att få ersätta det röda vinet som oftast ingår till någon rätt med ett vitt. Jag är inte allergisk men jag föredrar helt enkelt att avstå från rött vin för jag är inte vidare förtjust i det. Är det bättre då att avstå från vinpaketet helt för att det är ett etikettsbrott att be att få något i ett vinpaket utbytt eller är det en acceptabel, legitim fråga som inte anses ohyfsad att ställa?

Svar: Som betalande gäst på restaurang har du rätt att få som du vill. Vinpaketen på restauranger är ett förslag, inte ett tvång. Ofta är de utmärkta smakmässiga komplement till maten, men det går som du skriver att avstå och istället välja ett annat vin, en öl eller bara vatten.

Naturligtvis kan du om du väljer vinpaketet, be att få rödvinet bytt mot vitt. Du behöver absolut inte förklara ett enda dugg utan bara vänligt säga ”jag ska be att få vitt vin istället för det röda tack” så får du det.

Den ”ändringen” kommer inte ens i närheten av det förlegade begreppet etikettsbrott.

Magdalena Ribbing