Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 17:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/05/02/13345/

Fråga om hyfs och stil

Parfrihet?

Rätta artikel

Fråga: Tänkte ha lite 50-års fest och då bjuda in vänner, familj, släktingar och grannar - men också nätverkskompisar/klubbkamrater.

Undrar: är det en självklarhet (coutume - oskriven regel) att alltid få ta med sig respektive på fest? Nätverkskompisarnas/ klubbkamraternas respektive har jag nämligen aldrig träffat och kommer förmodligen heller aldrig göra. Jag tänkte bjuda dem jag känner väl. Detta innebär att vissa av dessa personer som jag känner väl är par, d v s jag känner båda. Andra personer som jag känner väl är singlar. Ytterligare vissa personer som jag känner väl (via föreningsliv eller jobb) har en partner som jag aldrig träffat då detta inte är den naturliga umgängesformen.

Måste man alltså då bjuda föreningspersonernas respektive också? Om nej, hur svarar jag då om de vill ta med sig sin respektive? Känner mig därför inte riktigt bekväm med att dessa kommer med. Hur parerar jag detta på ett snyggt sätt??

Svar: Antingen har man en bjudning där alla gäster är bjudna med sin partner (lika med den med vilken man har en etablerad relation syftande till en gemensam framtid, dvs gifta, förlovade, sambor osv). Det går inte att utesluta en halva av ett sådant etablerat par, det är att klassa ner den i så fall uteslutna och säga att ”du duger inte på mitt kalas men din partner är välkommen”. Båda ska alltså bjudas. Kanske kommer de du inte känner att avstå, inte alla men flera av dem.

Eller så har man en bjudning där man bjuder alla utan partner. Men man kan inte ha en bjudning med båda i en del par bjudna och en del andra par bjudna utan sina partner.

Detta om man vill vara korrekt och artig.

Om du har en bjudning där alla är bjudna utan partner och någon gäst säger att ”vi två kommer gärna” dvs att vederbörande tänker ta med sin partner, måste du svara att detta är en bjudning enbart för dem du känner.

Magdalena Ribbing