Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-04 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/05/03/13348/

ETIKETTFRÅGAN

Vigselgäst?

Fråga: Jag har blivit ombedd av en bekant att delta på hennes bröllop i slutet av maj. Dock är det inte aktuellt att bli bjuden till festen efteråt då dom måste “hålla igen” på antalet festdeltagare. Men min fråga är, bör jag ta med en present till kyrkan? I så fall, när lämnar man över den?

Svar: Du får en inbjudan att övervara vigselakten och det är enligt gammal sed du som hedrar brudparet genom att övervara deras vigselakt. Du räknas därför inte som gäst utan blir liksom övriga som ser och hör vigselakten vittne till att vigseln har ägt rum, så som det var innan folkbokföring och datorer tog över mänsklig närvaro. Hålls vigselakten i Svenska kyrkan behövs ingen egentlig inbjudan, dit är alla välkomna dit, kyrkan är öppen för den som vill gå dit.

Det är vanligt att mer avlägsen släkt och bekanta, till andra som kanske hjälpt till med något inför bröllopet och till arbetskamrater och föreningsvänner exempelvis får en inbjudan att övervara vigselakten. En sådan ska inte besvaras, till skillnad från inbjudan till bröllopsfesten. De vigselgäster som vill går då till vigselplatsen men klär sig inte i den festutstyrsel som festgästerna har utan i snygg vardagsklädsel. Vigselgästerna går hem efter vigseln och ska inte klä upp sig.

Vigselgästerna behöver inte ge en present. Förr var det kutym för dem att skicka ett lyckönskningstelegram som lästes upp vid bröllopsmiddagen. Men skulle du vilja ge en present kan den medföras till kyrkan och ges till brudparet på kyrkbacken, efter vigseln, där många brudpar sannar en stund för att ta emot lyckönskningarna.

Om brudparet ger sig iväg till fotografering eller annat direkt efter vigseln kan du be någon bröllopsgäst ta ditt paket. Välj därför något lättburet, en bricka eller liknande, det ska ju inte vara något stort och dyrt i detta sammanhang.

Magdalena Ribbing