Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 01:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/05/10/13442/

Fråga om hyfs och stil

Shortsstil?

Rätta artikel

Etikettspalt: Nu är den igång igen, den ständiga (ganska tjatiga) frågan om det är bra och trevligt att ha shorts i stan. Mitt svar är som vanligt att i en stad där man, vare sig man vill eller inte, trängs med obekanta människor är det trevligast för alla att undvika mycket korta shorts och bar eller halvbar överkropp. Bara fötter i stan är inte heller så trevligt för omgivningen.

Jamen det är ju så varmt ute, jag bara måste få klä av mig långa byxor och tröjor och ha små kläder, suckar de som inte vill förstå vad jag avser och tror att jag påstår att det är förbud mot små shorts och halvnaken överkropp i stan. Men Svea rikes lag kommer från de folkvalda i riksdagen, inte från mig. Det som jag skriver är ett svar på frågan om det är okej med shorts och mer eller mindre bar överkropp - i stan. Shorts är ett förträffligt plagg, utmärkta på stränder, i skogen, i trädgårdar, när man sportar, eller om man har ett arbete av sådan typ att shorts är den lämpligaste klädseln, exempelvis trädgårdsarbete och andra kortbyxvänliga jobb.

Men på ett kontor, en bank, i en butik och som krogpersonal har man lämpligen längre shorts, de ska gå till knäna brukar jag rekommendera. Samma sak gäller kjolar, de bör också gå till knäna eller strax över. Varför? suckar då de som tycker annat och som kanske har kämpat hela hösten och våren på gymmet, och vill visa sin tjusiga lekamen. Jo, jag förstår, men välj gärna andra tillfällen för den uppvisningen. Klädd i de mycket korta shortsen, kjolarna, de mycket urringade topparna, de bara överkropparna kommer man med stor sannolikhet att inte bara nudda utan direkt skava mot andra människor - som kanske inte alls önskar att få ens nakna hud mot sig. Att gå baröverkroppad i en butik är respektlöst och dumt både mot försäljarna och andra kunder, att i en mataffär traska omkring med halva kroppen oklädd, i värsta fall även svettig, bland frukt och grönsaker och annat är faktiskt ganska äckligt för övriga. Nu vet jag att de som protesterar mot min uppfattning kommer att använda min ålder - 75 år - som skäl till att jag inte förstår värdet av minishorts i stan. Detta argument, bästa läsare, bryr jag mig inte om, svarar jag i förväg. Min erfarenhet väger tyngre. Och min uppfattning kvarstår: gärna shorts, men inte de mycket korta sådana i stan, butiken, museet, på konserten, bio, allmänna transportmedel och andra ställen där man inte enbart möter sina närmaste. Där har en vettig person knälånga shorts och är relativt påklädd på överkroppen. Det är inte heller svalare att klä sig i små åtsittande kläder. Tunna vida kläder är bäst mot värme. Fråga exempelvis beduinerna i en öken.

Med detta sagt: var och en gör som vederbörande vill, men frågar man mig om god stil blir mitt svar som ovan.

Magdalena Ribbing