Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/05/11/13395/

Fråga om hyfs och stil

Tygsnyt?

Rätta artikel

Fråga: Sedan flera år har jag undrat över detta: en man i övre medelåldern behöver snyta sig. Han tar då ur fickan upp sin välanvända tygnäsduk. Letar efter en icke använd del. När en sådan hittats snyter han sig i näsduken, knölar ihop den, lägger sedan tillbaka den i fickan. Samma sak utspelar sig varje gång personen behöver snyta sig. Det synes mig vara mycket äckligt och ohygieniskt. Någon gång har jag muttrat lite om att det finns pappersnäsdukar. Det har inget med utbildning att göra utan detta förekommer regelbundet i den åldersklassen.

Idag finns det pappersnäsdukar i flerpack så varför används inte dessa? Som kvinna använder jag naturligtvis alltid pappersnäsdukar. Ofta dessutom handsprit eller våtservetter efteråt om det inte finns tillgång till tvål och vatten.

Dessutom varken nyser eller hostar jag i handen utan i armvecket. Att göra det i den hand som sedan skall hälsa på en annan person är lika snuskigt. Jag har slutat handhälsa på mina medmänniskor av dessa anledningar.

Svar: Snytandet förekommer flitigt eftersom det är pollentider och gott om allergiker. Desto mer angeläget att snytningarna sker utan att omgivningen blir besvärad. Pappersnäsduken uppfanns som en biprodukt till cellstoff i slutet av 1920-talet av en amerikansk firma. Det tog en tid att få allmänheten att använda pappersnäsdukar istället för de välstrukna bomulls- (till vardags) eller linnenäsdukarna som användes i borgerligheten även om det inte var ovanligt att man snöt sig utan näsdukar. Man kan fortfarande se en del karlar som fräser ut snor direkt på gatan eller vägen. Inte trevligt.

Många i den äldre generationen kan nog tycka att det fortfarande är självklart med tygnäsdukar. Men att använda sådana på det sätt som du beskriver är givetvis obehagligt. Tyvärr kan du inte göra så mycket åt det utom att raskt erbjuda pappersnäsdukar. Annars har du inte något annat val än att helt enkelt vända dig bort från den snytande personen. Man måste inte iaktta allting som sker.

Med detta sagt: jag håller med dig om att snytande i välanvända tygnäsdukar har högst begränsad charm. Det har gått en lång tid sedan Karl XIV Johan (1763-1844) hade en alltid närvarande betjänt med en trave rena linnenäsdukar till majestätets snytande och handavtorkande - en ren näsduk för varje användning. Magdalena Ribbing