Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 19:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/05/12/13407/

Fråga om hyfs och stil

Jag?

Fråga: Den nya egoismen tar sig många olika uttryck. Ett är väldigt utbrett, nämligen att alltid nämna sig själv först vid en uppräkning av flera personer vilka deltagit i något sammanhang, till exempel möte, projekt, idrottstävling eller fest. Och detta praktiseras inte bara av "vanliga" människor, utan av företrädare för media, kultur, musik och sport. "Det var jag, och så var det....." Fick i skolan lära mej att alltid nämna sig själv sist!

Ett annat fenomen har dykt upp i TV på senare tid. I vissa program kan man se hur deltagarna hysteriskt applåderar sig själva. Ingen tycks reagera!

Svar: Några gånger har jag tagit upp detta med ”jag och” och alltid mötts av samma enorma förvåning: vad är det för fel med att säga jag först? Ja, helt enkelt för att det är gammal trevlig och förr självklar artighet att placera sig själv i andra rummet, alltså efter den som man refererar till eller som nämns tillsammans med en själv. Jag och min man, jag och min fru, jag och min chef, jag och vem det än är låter självupptaget även om det inte finns en sådan avsikt. Vill man ge att hyfsat och framförallt artigt intryck säger man min man/fru/chef och jag. Att inte framhäva sig själv är god stil, väluppfostrat om man använder ett likaledes lätt föråldrat begrepp.

Applåderandet som du också frågar om har även jag noterat, men förstått det som att artister och deltagare ger gensvar genom att applådera sin tacksamma eller glada publik. Kanske finns en annan förklaring?

Magdalena Ribbing