Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 05:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/05/13/13399/

Fråga om hyfs och stil

Gåvoglädje?

Fråga: Har varit på uppvaktningar de senaste åren, då “födelsedagsbarnet” inte öppnat presenterna medan gästerna ännu är kvar. Vi är några som undrat över detta men inte kommit fram till någon bra förklaring. Kan det vara så att det blir någon sorts värdering?

En bekant berättade om en annan tillställning , där det hade öppnats paket och kuvert medan gästerna var kvar och stämningen hade försämrats avsevärt. Vad är god etikett i detta fall?

Svar: Nu i givartider, konfirmation, bröllop, examen - utöver födelsedagarna förstås - hör frågor om presenter till de vanligaste till dn.se/etikett.

Presenten, ordet har sin grund i närvaro, ska vara något glädjande överraskande till mottagaren, en symbol för den lyckönskan givaren ger. Det är inte nödvändigt att mottagaren packar upp sina presenter i övrigas åsyn. De som förväntar sig presentuppackande kan vara mer nyfikna än vänligt engagerade. Mottagaren kan packa upp presenterna om vederbörande gärna vill, men det brukar bli en långrandigt för andra närvarande respektive intressant för de som absolut vill få sin nyfikenhet tillfredsställd. Tyvärr kan det medföra viss risk att ge gästerna tillfälle att begrunda vad andra har givit.

En gång kom en fråga till spalten om bröllopspresenter från en moster till en i brudparet; hennes present var en linneduk som hon själv hade handfållat. Bröllopspresenterna packades upp och moster stod bland gäster som inte visste vem hon var; när hennes duk hölls upp väste några bredvid henne ungefär "vad ska dom ha den där trasan till?" Mosterns fråga till mig var nu om hon skulle erbjuda sig att ta tillbaka sin present om den var så ful och olämplig som hon hade hört, och skaffa något annat istället. Tyvärr kan man inte räkna med andras taktfullhet, snarare får man inse det motsatta. Även därför är det lika bra att att inte ha publik presentöppning om det handlar om ett större antal.

Ett annat skäl att avstå från presentöppnade i allas sällskap är den långtråkighet som gärna uppstår när snören knyts upp, papper prasslas av, kartonger lyfts bort, presenten ska beundras under något slags jubel från både mottagare och åskådare. Efter ganska få sådana avtäckningar blir det tilltagande ointressant. Officiella personer, som politiker och kungligheter, brukar öppna sina presenter så att allmänheten ska få möjlighet att se - men endast dessa officiella gåvor, aldrig de privata.

Om jubilaren eller brudparet får ett begränsat antal gåvor öppnas de vid överlämnandet i givarens närvaro, och placeras på ett presentbord. Är givarna och gåvorna fler än ett dussin ungefär är det enligt min uppfattning lika bra eller bättre att mottagaren säger till de uppvaktande att det ska bli så roligt att öppna allt i lugn och ro senare - varefter mottagaren givetvis skriver personliga tackbrev till alla givare.

Till alla givare: glöm inte att skriva ett väl fastsatt kort med namn på den som givit presenten. Det händer alltför ofta att mottagaren inte kan identifiera vem som gav vad. Och hur ska då det självklara tackkortet nå fram? Det som visar givaren hur glad mottagaren blivit och att presenten nått sitt mål.

Magdalena Ribbing