Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/05/16/festhjalp/

Fråga om hyfs och stil

Festgästhjälp?

Rätta artikel

En tidigare fråga (1 april) om en inbjudan med krav på gästernas arbetsinsatser väckte häpnad hos många spaltläsare - en del kommentatorer förmodade att frågan var ett skämt. Men det var den inte. inbjudningar där gästerna avkrävs arbetsprestationer verkar bli allt vanligare. Spalten tar upp två nya frågor i samma ämne.

Fråga: Dottern till en bekant har bjudit mig till sitt bröllop. Som present ombeds gästerna ta med minst två maträtter vardera. Förslag på recept ges i inbjudan. Då jag känner att min tid och energi inte räcker till för det har jag tackat nej men svarat att jag blev glad över att få en inbjudan.

Min fråga är om jag kan närvara vid själva vigselakten i kyrkan även om jag har tackat nej till bröllopsfesten. Och bör jag i så fall meddela detta eller kan jag låta det få bli en överraskning?

Svar: Vill man inte medverka som arbetskraft tackar man artigt nej - ”förhindrad att närvara” heter det då. Man kan visserligen tänka sig att gästerna gör praktiska insatser till festen, men det måste vara frivilligt. Den som bjuder på en fest kan be att istället för de förmodade presenterna få ett ekonomiskt bidrag. Att "bjuda" genom att beordra två medförda hemlagade maträtter per gäst är snarare ett knytkalas och ska benämnas så.

Angående vigseln: Svenska kyrkan är öppen för alla och du kan närvara om du vill, med eller utan inbjudan. Du behöver inte meddela brudparet eller annan att du går dit för att övervara vigselakten, din närvaro är i sig är en artighet av dig mot brudparet, du är vittne till vigseln tillsammans med övriga. Det hette förr att X inbjöds att "med sin närvaro hedra vigselakten mellan A och B.” Inbjudan till enbart vigselakten förekommer sedan långa tider och är inte, som en del småsinta vill tro, en armbågsinbjudan utan en vänlighet.

Din närvaro blir knappast en överraskning för brudparet, de som gifter sig brukar vara så upptagna av stunden att de inte noterar exakt vilka som sitter i bänkarna, åtminstone inte om dessa är fler än något dussin.

Magdalena Ribbing

Fråga: Familjen fick en inbjudan att fira en jämn födelsedag långt hemifrån. Inbjudaren insisterade på att hela familjen skulle komma och hänvisade till att det finns ett hotell ett stycke från platsen för firandet. Vi tackade ja och tyckte det skulle bli roligt även om vi behövde boka flera dubbelrum och det är ju inte gratis direkt.

För en tid sedan ringde inbjudaren och sa att vi skulle komma några dagar tidigare för att hjälpa till att göra iordning inför festen, samt stanna ett par dagar efter för att hjälpa till att göra iordning efter festen. Jag frågade hur det var tänkt med boende de extra dagarna och hänvisades då till hotellet. Så jag sa att vi skulle diskutera det i familjen först.

Jag kontaktade inbjudaren så snart jag kunde och berättade att vi gärna kom till festen men att vi inte fick de extra dagarna att fungera vare sig med ledighet från våra arbeten eller med kostnaden för hotellrum under tiden. Inbjudaren blev arg och sa att om vi inte ställde upp på de extra dagarna kunde vi lika gärna stanna hemma. Efter det har jag inte hört något.

Nu vet jag inte om vi är bjudna på festen eller inte? Bör vi hålla lite god min och skicka blommor och gratulera eller helt enkelt bara låta det sjunka ner i glömskan?

Svar: Inbjudaren förutsätter att gästerna ska fungera som oavlönad personal, vara gratis arbetskraft med egna kostnader för logi och ledighet. Du och din familj kan glömma detta kalas. Nu har jag bara din version men utgår från att det inte finns några gömda detaljer som kan förklara ilskan hos inbjudaren - som ju har sagt uttryckligen att ni kan stanna hemma. Säger man en sådan sak i stundens vrede måste man genast ringa upp och be om ursäkt och säga att man hoppas att de inbjudna vill komma på kalaset.

Men det är möjligt att inbjudaren hör till den temperamentsfulla arten som inte kan/vill behärska sig vid motgång och inte heller har förmått inse vad som har hänt. Skicka ett gratulationskort som kommer ett par dagar i förväg; skriv att ni på er hemmaplan höjer en lyckönskningsskål för jubilaren den aktuella kvällen. Glöm inte att avbeställa hotellrummen.

Magdalena Ribbing