Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 03:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/05/18/13462/

Fråga om hyfs och stil

Veganartighet?

Rätta artikel

Fråga: Vad jag förstår så anses det numera ”oartigt” att inte erbjuda vegetariska alternativ till maten, när det bjuds till olika former av fester och kalas.

Nu lägger jag själv inga värderingar på enskilda människors val av om att maten skall komma från växt- eller djurriket. Men kan man som köttätande gäst förvänta att mötas av samma hänsyn om värden/festarrangören råkar vara vegan och det endast erbjuds veganmat? Dvs bör det även finnas ett köttalternativ till dom som inte föredrar eller av olika skäl inte äter veganmat?

Svar: Nej, du kan inte vara säker på att veganvärdfolk av artighet erbjuder köttmat till sina icke-vegangäster. Många,(nej, inte alla) veganer ser sig som missionärer för det Enda Rätta, och vill inte fördärva sin etiska ståndpunkt genom att skaffa och tillreda kötträtter till sina gäster. Undantag finns förstås, men det vanliga är nog att veganer inte bjuder på alternativa kötträtter.

Så ställ in dig på att erbjudas enbart grönsaker om du går på matbjudning till en vegan. Ofta är det mycket goda rätter, det brukar inte vara särskilt synd om köttätande gäster - som kanske rentav mår bra av en grönsaksmåltid som omväxling.

Magdalena Ribbing