Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 03:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/05/19/13354/

Fråga om hyfs och stil

Husgästhyfs?

Fråga: Jag skall ha en boende gäst i fjorton dagar. Finns några bra hyfs- och fasontips?

Svar: Din fråga är en av flera om husgäster som ska stanna mer än en eller två nätter; privata övernattningar hör ihop med bröllopstider, fester och annat som gör att många reser så långt hemifrån att man måste hitta logi hos någon och det går vanligen friktionsfritt. Men en orsak till en så pass lång vistelse som två veckor är förmodligen antingen semester eller en arbetsrelaterad verksamhet, exempelvis en kurs på annan ort. Då blir det gemensamt vardagsliv, och det kräver lite mer än de mycket korta vistelserna.

Så för att två veckors boende ska fungera smidigt behöver du sätta dig med gästen första dagen och säga i mycket vänlig ton hur du vill ha det för att det ska bli så bra som möjligt både för dig och din gäst. Ungefär ”det ska bli trevligt att ha dig här, lite klargöranden för de här veckorna: frukosten gör du själv när du vill, jag brukar ta min vid kl XX, du får städa ditt rum på egen hand, dammsugaren står i skåpet där, tvättmaskinen/tvättstugan är därborta, ta vad du vill i kylskåpet, blir det tomt eller saknas något kan du ju fylla på, gemensamma måltider kan vi dela på” osv enligt vad du tycker blir bäst för både dig och din husgäst.

Det är bättre för gästen att få tydliga besked genast än att behöva tassa omkring i osäkerhet och undrar om det går an att ta en smörgås om du inte är hemma och kan tillfrågas.

Sedan kan du ju hoppas på att gästen är vettig nog att inte inkräkta på din integritet mer än vad som är bekvämt för dig.

Magdalena Ribbing