Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/05/25/13528/

Fråga om hyfs och stil

Fördrinkstid?

Rätta artikel

Fråga: "På min tid", dvs förr när jag var betydligt yngre och blev bjuden på middag till ett visst klockslag infann man sig då, och så fick man ofta en apéritif och småpratade lite tills maten serverades.

Ibland står det numera på inbjudningar som jag får exempelvis ”fördrink kl 19, middag kl 20.”

När förväntas jag komma dit? Varför alls tala om hur dags middagen serveras, varför inte bara bjuda till ett klockslag?

Svar: Det luddiga begreppet fördrink har uppstått på senare år. Med det menas i nutid den drink som är rutin att gästerna får vid ankomsten till en bjudning.

Förr var fördrink den drink som man bjöds på hos någon annan än den som hade bjudningen. Vänner samlades innan man gick till det egentliga kalaset, och det var därför det hette för-drink, en drink i förväg.

Att kalla den drink man får hos den som har kalaset för fördrink skulle tyda på att det serveras drinkar även till middagen, vilket är mindre sannolikt. Den dryck man bjuds där middagen intas men innan den serveras, heter drink, helt enkelt.

Inbjudningar med den formulering som du får till denna drink oavsett vad den kallas innebär att du är välkommen från kl 19 men har en timme på dig om du vill komma senare. Det kan vara praktiskt att ha en rörlig ankomsttid för gäster som kan ha svårt att komma tidigare, medan andra gäster tycker om att ha en längre stund för drink och småprat.

Magdalena Ribbing