Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 19:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/05/26/namnfel/

Fråga om hyfs och stil

Namnfel?

Rätta artikel

Fråga: Alla namn är visserligen inte självklara i sin stavning men det händer alldeles för ofta numera att mitt namn stavas så konstigt så jag har svårt att förstå hur man tror att det ska uttalas. Nu har jag inte ett son-namn men om jag skulle skriva till någon med ett sådant så tar jag reda på om det stavas med ett eller två s, med z eller liknande. Jag vet att andra har råkat ut för samma sak och fått sina namn felskrivna och blivit ledsna.

Hur påpekar man för de som stavar ens namn fel att de gör så? Utan att man låter ovänlig?

Svar: Felstavade namn är beklämmande vanligt. Genom att uttala eller skriva någons namn felaktigt berövar man en person hennes eller hans identitet. Det är nonchalant och alltid lika tråkigt; man kan uppfatta det som att man är så oviktig att det man heter saknar betydelse för andra. Skulle det mot förmodan vara en avsiktlig felstavning för att förminska en person och den personen visar sig ledsen har den felstavande drullen nått sitt eländiga syfte att såra en annan människa.

Alla sätt att förvanska någons namn är nedlåtande och löjligt och ursäktligt endast om det sker helt omedvetet.

Flera gånger varje vecka blir jag i mejlen till min spalt kallad för Margareta trots att de som skriver till min frågelåda där ser mitt namn - som inte är Margareta. Ibland tänker jag när jag är på snällt humör att de felskrivande kan vara dyslektiker och ha svårt att se bokstäverna, men sannolikare är rent slarv.

Vi människor brukar må bättre av att inte reta oss på det vi inte kan ändra. Försök glömma det slarv/den obetänksamhet/dyslexi som kan ligga bakom de felstavningar som du refererar till. Den som stavat fel har förhoppningsvis inte för avsikt att förolämpa dig. Låt det vara, helt enkelt.

Vill du absolut göra något åt detta kan du vänligt rätta den som stavat ditt namn fel och som du anar kommer att fortsätta att göra fel; säg eller skriv ”bara så att du vet till nästa gång: det är så här mitt namn stavas.”

Det är ingen garanti att det hjälper.

Magdalena Ribbing