Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/05/30/13585/

Fråga om hyfs och stil

Bröllopsklädsel?

Rätta artikel

Fråga: Min sambo och jag planerar att gifta oss. Har börjat fundera på vad vi ska ha för klädkod. Både min sambo och jag har ett stort klädintresse och tycker om att klä upp oss. Vi går gärna på bal och tycker det är roligt när tillställningar vi är bjudna på har smoking eller högtidsdräkt som klädkod. Förstår om det låter löjligt, men detta är en stor del av oss och därför hade vi gärna haft klädkoden smoking på vårt bröllop. Samtidigt vet vi att de flesta av våra gäster inte har en smoking hängande i garderoben, utan i så fall skulle behöva köpa eller hyra. Tanken med klädkoder är väl att det ska underlätta för gästerna, och då kanske en "för fin" klädkod, som innebär att gästerna behöver lägga ut pengar på klädsel för att kunna komma, är dumt? De flesta har till exempel en mörk kostym, och skulle om vi har det som klädkod inte behöva ordna så mycket.

Det min fråga egentligen kan kokas ned till är om vi ska utgå från den klädkod vi själva helst vill ska gälla på bröllopet, eller om vi ska ta hänsyn till vad som är smidigast för merparten av gästerna? Min sambo skulle egentligen tycka det var lite tråkigt att ha kostym när han gifter sig. Är det för mycket begärt att gästerna ska behöva ordna smoking, om de inte redan har det?

Svar: Ja, det är för mycket begärt att gästerna ska ha stora utgifter för att få delta på er bröllopsfest. Men du resonerar bra, jag anar bakom dina frågor att du redan har svaret.

Klädsel mörk kostym verkar i det här fallet vara bäst. Din sambo kan välja en extra stilig mörk kostym och kanske komplettera med en ”bröllopsväst” i något vackert avvikande material och färg. Du som brud kan ha golvlång vit klänning oavsett klädkod, det är en så fast rotad tradition att den står stark även om klädkoden anger något annat för gästerna, inklusive de närmaste som mor-svärmor-systrar. Jag har fått veta att en del bröllopskonsulter-butiker påstår att brudens mor och svärmor ska ha klädsel på nivå över gästernas. Det är totalt fel. Bruden ensam kan ha klädsel på högre nivå. Övriga inklusive närmaste familjen ska ha samma klädnivå som gästerna. Brudgummen kan undantagsvis ha klädsel på högre nivå men jag brukar avråda från det, mest korrekt och elegant är att även brudgummen har gästernas klädnivå.

Magdalena Ribbing