Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-26 15:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/06/23/13801/

Fråga om hyfs och stil

Prosit?

Rätta artikel

Fråga: Varför säger man prosit när någon nyser? Är det oförskämt ifall man inte säger prosit? Ska man säga det varje gång ifall personen fortsätter att nysa med jämna mellanrum eller räcker det med en första gång? Och ifall man själv nyser och någon säger prosit, ska man tacka då efteråt? Detta är ett beteende vi har men jag har aldrig förstått varför. :)

Svar: Prosit är en välgångsönskan, mycket gammal, med ursprung i latinets ”må det vara till nytta” och vanlig i hövliga sammanhang. Förr ansågs en nysning vara nyttig, den klarade tankarna och ibland framkallade man nysningar frivilligt för att få den effekten.

Det räcker om man säger prosit första gången någon nyser, och den nysande personen ska då säga tack. Säger man inte prosit är det inte särskilt ohövligt, ingen kan bli upprörd däröver, men vänligare är att säga detta enkla prosit.Det är ju inte besvärligt, och inte kostar det något heller.

Senast denna fråga var upp i spalten - den bekymrar uppenbarligen många - meddelade några läsare att om man tackar för att någon har sagt prosit dör en tomte. Men det gör inte att man ska avstå från att säga tack. Tomtebeståndet får klara sig trots nysande personers normala hyfs. För den delen är min tro att tomtar är odödliga.

Magdalena Ribbing