Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-16 23:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/07/01/13925/

Etikettfrågan

Matkopierare?

Fråga: Jag har en väninna som härmar mig och det jag gör. Inte bara när jag har köpt något nytt så köper hon ofta själv likadant. Men värst är att hon härmar min mat som jag själv har komponerat och jag har ofta vänner hemma på mat och bjuder på mina rätter. Då lagar hon precis samma rätter när hon har gäster. Det är som att hon inte har någon egen fantasi alls utan bara gör det som jag gör och som hon har sett att andra gillar.

Det känns som att hon stjäl mina matidéer. Hur ska jag stoppa henne från att bjuda på samma mat som jag gör?

Svar: Intressant nog finns ingen copyright eller ensamrätt för matrecept. Man kan ta recept nästan hur som helst och från vem som helst och laga dem, till skillnad från vad som gäller för musik och litteratur exempelvis som man inte får kopiera.

Du kan alltså inte förbjuda din väninna att laga samma slags mat som du gör och som hon upptäcker att era vänner - jag antar att ni har gemensamma sådana och att det är därför du ogillar kopierandet - uppskattar. Egentligen visar hon med detta sin beundran för din goda smak, som du tydligen har på flera sätt eftersom hon också köper sådant som du har köpt. Det gör hon ju för att hon tycker att det är snyggt.

Att du störs av hennes kopierande av din matlagning är förståeligt, hon ser att du har framgång med dina goda rätter och det vill hon också ha. Problemet är att hon inte förstår att hennes kopierande av det du gör blir ett slags utnyttjande av dig. Så tänker hon säkert inte själv men för dig har det blivit så jobbigt att du vill hindra det. Du måste lösa detta så att inte er vänskap kokar torrt.

En möjlighet, kanske svår, är att du förmår dig själv att sluta bry dig om hennes kopierande. Låt henne hålla på. Sådär i förbifarten säger du till de som berömmer hennes goda mat ungefär "visst är det gott, det är mitt recept." Förmodligen har de som bjuds på mat hos dig och hos henne redan fattat det. Men då får du i alla fall den ära av matskapandet som du vill ha.

Om du inte tycker att det är något bra förslag så måste du förklara ditt bekymmer för henne. Sätt dig ner med henne en lugn stund och berätta på ett snällt sätt hur det känns för dig med hennes kopierande av dina rätter. Säg ungefär att du gillar att laga mat, men att det inte blir lika roligt när hon gör precis likadana rätter och att det väl inte hade gjort så mycket om det var en enda gång men det upprepas ju hela tiden. Därför föreslår du att hon istället för att göra exakt sådant som du lagar frågar dig till råds när hon ska bjuda andra på mat. Tipsa henne då om något gott som inte hör till det du brukar göra. Och ge aldrig mer några av dina recept till henne.

Magdalena Ribbing