Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-29 00:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/07/04/14031/

Etikettfrågan

Rissked?

Fråga: Min fråga: hur ska man äta med den ’sked’ som dukas med till ris/risotto? Maten är ju redan på tallriken när den serverats.

Svar: Inte äter man ris eller risotto med sked om man är äldre än fyra år! Förmodligen har du varit på restaurang och där fått denna mystiska dukning, om det bestick som läggs intill din tallrik är en sked. En sådan dukas med till höger om tallriken när soppa serveras.

Ris är ett i vår rika del av världen vanligt komplement till annan mat. Risotto kan vara vara ett tillbehör eller en egen rätt, den kokas med buljong och vin och tillförs riven ost mot slutet av tillredningen. Men det är inte frågan om risgrynsgröt som äts med sked. Be att få en gaffel. Endast om risotton är tillredd så att den flyter vilket den inte ska, kan den intas med sked.

Och för att förekomma frågor om att balansera riskornen på gaffeln kupiga sida: sådant smått som ris och ärter föser man upp i gaffelns kupade del innan man stoppar den i gapet.

Magdalena Ribbing