Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-27 08:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/07/05/14042/

ETIKETTFRÅGAN

Babypresent?

Fråga: Jag har en fundering angående presenter till ofödda barn och eventuellt deras förälder/föräldrar. Vad säger hyfs och etikett om när man tidigast kan ge sådana?

Vissa säger efter tredje månaden, andra strax innan planerad födsel och vissa endast efter barnet är fött och man vet att inga allvarliga komplikationer tillstött. Sedan förstår jag förstås att man får känna av läget och eventuellt fråga, men en tumregel hade varit trevligt och man brukar ju alltid få så vettiga svar härifrån.

Svar: Enligt gammal (svensk) sed ska man inte ge babypresenter alls innan barnet har fötts. Det beror på att förr var förlossningarna så riskfyllda att ödet inte skulle utmanas. Därför väntade man med lyckönskningar och gåvor till dess att barnet landat lyckligt på jorden och läget var gott.

I andra kulturer kan det se annorlunda ut, i USA exempelvis är det vanligt med en tillställning (baby shower) innan barnet fötts, ursprungligen för att den blivande mamman skulle få goda barnråd av sina vänner, numera oftare för att presenter ska ges till mamman och hennes ofödda barn.

I dag kan man ge den present man önskar så snart barnet är fött. Det behövs alltså inte någon ”karantän” efter födseln, men rätt är att invänta den.

Magdalena Ribbing