Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 19:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/07/06/14038/

Etikettfrågan

Knytretur?

Fråga: En fråga som jag och min man diskuterat mycket: när man med sina vänner har kommit överens om att gästerna, de olika paren, ska bidra med något i matväg/dryckesväg till en middag eller annan tillställning - är det då okej att de öppnar kylskåpet vid avfärd (ofta nästa dag) och tar med sig det som de haft med sig och som inte blivit uppätet/uppdrucket?

Både jag och min man reagerar med stor förvåning varje gång det inträffar, vilket det gör så varje gång vi ses under beteckningen ”knytkalas”. Om det nu inte är okej - hur i allsin dar säger man då till gästen ifråga. Vi har valt att enbart strunta i det och inte kommentera över huvud taget.

Svar: Det du beskriver har jag fått ett par frågor om tidigare och häpnat, liksom nu, över somligas obegripliga snålhet. Tar man med mat och dryck till ett knytkalas är detta att betrakta som en gåva till det gemensamma ätandet och drickandet, inte som enskild proviant till ens personliga mättnad och otörst.

Blir det något över av ens medförda knytmat/dryck är det självklart att lämna kvar det till den som haft kalaset i sitt hem. Och det ska man göra med glädje, utan åthävor.

Tyvärr tror jag att de som tar tillbaka det som blivit över av deras medförda mat inte förstår detta synsätt alls utan resonerar så här: vi har betalat detta, alltihop gick inte åt, det som är kvar är vårt och vi tar hem det.

Du kan inte säga något till den eller de som tänker så, de skulle inte förstå. Men du kan se till att under kalasets gång nogsamt äta upp de snåla personernas knytmat/dryck.

Magdalena Ribbing