Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-14 22:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/07/12/14113/

Etikettfrågan

Hjälpfrihet?

Fråga: Jag är nyfiken på vad som är mest artigt i följande situation. Jag har ett stort matlagningsintresse och älskar att bjuda människor på mat. Dock har jag noterat att många, när de blir bjudna har ett starkt inre behov av att hjälpa till i köket. Det insisteras även när jag säger att det inte behövs. Det här stressar mig av flera anledningar. Dels vill jag ha kontroll över den mat jag bjuder mina gäster på. De flesta anser sig t.ex. kunna hacka lök, men resultatet kan verkligen variera, och det är långtifrån alla som begriper sig på hur noga det kan vara om man vill göra riktigt god mat. Och att underkänna resultatet när någon väl hjälpt till är ju omöjligt. Men jag vill kunna stå för det jag serverar mina gäster!

Dessutom leder tjänstvilligheten inte sällan till merarbete då man hela tiden måste hjälpa gästen att navigera i köket/redogöra för receptet och så vidare. Sedan undviker ju den hjälpande gästen övriga gäster och jag vill gärna att gästerna ska roa varandra medan jag stökar i köket. Det känns lite osolidariskt mot kalaset som helhet att fly umgänget.

Slutligen - om jag bjuder så är det för att själva bjudandet i sig skänker mig glädje. När folk trots det envisas med kökshjälp känner jag mig lite utskåpad, som att man missunnar mig glädjen att bjuda. Är det egoistiskt eller oartigt av mig att säga tack men nej tack till dessa tjänstvilliga gäster? Inbegriper ett gästfritt värdskap att låta gästen få som den vill, även om man själv blir stressad av tilltaget? Ofta känns det mellan raderna som att hjälperbjudandet snarare värnar deras självbild än springer ur omsorg om mig som värdinna.

Svar: Så här års, när sommaren gör bjudningsformerna lättsamma, är feststilfrågor återkommande. En fråga i samma område är Kalashjälp den 8 juli.
Det enklaste som jag kan se är att du har maten färdig när gästerna kommer. Varför ska du stå i köket och hålla på med tillredning när gästerna har anlänt? Då är det ju du som drar dig undan deras sällskap. Om du går ut i köket för att ta ut eller sätta in något i ugnen eller ta av en kastrull är det något som dina gäster knappast kan vilja medverka till - men står du i köket och grejar med allt möjligt medan gästerna sitter i något angränsande rum och ska ägna sig åt att umgås utan din närvaro så förstår jag om de vill ”hjälpa till” - kanske rentav för att inte du ska behöva vara ensam i köket.

Men det är besvärligt med oönskad hjälpsamhet, det tycker många med dig. Kan du inte klara av att ha maten i stort sett färdig när gästerna kommer måste du se till att förklara bestämt att maten är en överraskning, att du absolut inte vill ha någon gäst i köket - och så ordnar du så att det finns något att dricka och smått att äta så att gästerna är sysselsatta med detta till dess att du lyckas ta dig ut från köket.

Magdalena Ribbing