Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-15 00:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/07/13/14097/

Etikettfrågan

Separationsbrev?

Fråga: Jag och min sambo fick precis reda på att några nära vänner kommer att separera. Personen som berättade det är den som vi har mest anknytning till. Nu vill vi skicka ett meddelande till den andra personen och "beklaga" skilsmässan och säga att vi finns där om det är någonting vi kan hjälpa till med.

Vi blev bestörta och tyckte att det var väldigt sorgligt att de ska separera men vi vill inte anta att den andra personen är ledsen över det här. Det här kanske är det bästa alternativet för dem. Hur formulerar man ett sådant finkänsligt meddelande?

Svar: Omtänksamhet är alltid rätt om den grundas i hänsyn till den som är mottagare. Orden är viktiga i denna situation. Det är du och din sambo som känner parterna och därför vet vad som kan fungera. Tänk noga igenom det som ni vill förmedla.

Att situationen är ledsam för båda är ett högst rimligt och sannolikt antagande. Kanske kan något åt det här hållet - utgångspunkten är att mottagaren ska ha frihet att ta emot ert deltagande eller få vara i fred: ”X berättade om skilsmässan; vi förstår att det inte är lätt för er. Vill du så träffar vi dig gärna, och är det något du tror att vi kan bistå med finns vi här.”

Magdalena Ribbing