Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-11 15:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/07/19/14205/

Etikettfrågan

Ämnesfel?

Fråga: För en tid sedan bjöd vi ett par på en enkel måltid i vårt hem.
Under tiden vi åt började vi diskutera hur olika maträtter förekommer i delar av landet. Till exempel paltbröd i Mellansverige men inte i Skåne, med flera - många - andra exempel.

Till vår förvåning blev vi skarpt tillrättavisade av kvinnan (65+) att man inte får diskutera mat under en måltid. I synnerhet inte en bjudning.
Skamsna började vi i stället duka av och bjuda på kaffe.

Kvinnan ifråga har vuxit upp i sydvästra Småland. Är detta något regionalt skick? Har vi själva uppträtt oskickligt?

Svar: Den som betedde sig ouppfostrat var gästen som kritiserade samtalet - bara om någon yttrar sig odemokratiskt, homofobiskt, rasistiskt är det rätt att säga att "detta håller jag inte med om alls" och i värsta fall lämna sällskapet till dess att samtalsämnet byts.

Den mat man av naturliga skäl ska undvika att tala om vid en måltid är sådant som man beskriver som oaptitligt, äckligt, oätligt. En alltför ingående redogörelse för det som serveras är inte heller lyckat utom på uttrycklig önskan av gästerna. Maten som bjuds förutsätts vara det bästa huset förmår och ska vara lika självklart bra som gemenskapen, bjudningens egentliga ändamål.

Att under en måltid prata allmänt om maträtter sedda ur olika synvinklar är lika utmärkt som att tala om byggnader, konst eller annat som skiljer sig åt lokalt. Den gästande kvinnans felaktiga tillrättavisande kunde ni lugnt ha struntat i, men av värdfolksartighet börjat prata om något annat. Däremot hade ni inte minsta anledning att skämmas över att ni pratade om maträtter från olika delar av landet.

Magdalena Ribbing