Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/07/20/14149/

Etikettfrågan

Sengästkuvert?

Fråga: Vi diskuterar hemma återkommande hur vi gör med dukning för middagsgäster som "kanske" kommer, kommer sent eller får oväntade förhinder.

1. Ska man låta en tom tallrik stå kvar på bordet, så den eventuella gästen känner sig välkommen då han/hon dyker upp mitt under middagen? Resterande vid bordet får då sällskap av absent friend (frånvarande vän) och blir hela tiden påminda om att någon saknas.

Eller
2. Kan man plocka undan kuvertet (tallrik bestick, glas) och sätta det åt sidan lättåtkomligt?

Min make och jag tycker lite olika och vi hamnar då och då i denna situation. Det blir aldrig något egentligt problem men vi undrar vad som anses lämpligast?

Svar: Förväntas en försenad gäst anlända medan måltiden pågår ska kuvertet stå kvar och gästen få det som äts just då, eller mindre formellt, bjudas även eventuell förrätt först.
Det spelar ingen roll om övriga gäster känner sig påminda om en icke närvarande gäst, vederbörande kommer ju i alla fall någon stund senare. Vanligen vet man om gästen tänker infinna sig medan måltiden pågår.

Utgår man från att gästen anländer när måltiden är avslutad tas kuvertet däremot bort.

Gäster med vanligt hyfs kommer i tid till en bjudmåltid, även om de finns som närmast sätter en ära i att alltid vara försenade av någon anledning. Dem borde man känna till efter några bjudningar, och deras kuvert får stå kvar till dess det passar dem att komma - men obs. som god värdperson gör man aldrig någon affär av de senkomna, man låter dem bara lugnt inpassas i gemenskapen utan åthävor.

Rimliga och som du skriver oförutsedda hinder finns, trafik bland annat. I mobiltelefonernas tidevarv meddelas detta omgående till värdpersonerna som då avgör om dukningen ska stå kvar eller om gästen kommer så sent att utfodringen sker vid sidan om.

Magdalena Ribbing