Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-12 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/07/27/14157/

Etikettfrågan

Peketikett?

Fråga: Jag undrar lite över pekande. I amerikanska reality-serier har jag märkt att det anses väldigt upprörande och ohyfsat att peka finger åt någon annan person. Detta är något jag själv aldrig funderat över eller stött på. Men hur är det: finns det någon svensk etikett angående pekande, och varför i sådana fall?

Svar: Det är alltid ohövligt att peka direkt på någon. Inte ens i vänligt syfte pekar man på någon närvarande person - alltså inte exempelvis för att med sitt pekande säga "se på denna vackra människa." Det kan man säga utan att peka på vederbörande.

Jämför med att rikta ett vapen mot en människa - gesten är ganska lik ett utpekande. I många kulturer är det sedan alla tider en förolämpning att peka direkt på en människa. Man pekar inte finger åt någon, man pekar inte mot eller på någon. Endast om det är ett föremål, en utsikt, en sevärdhet kan man peka mot eller på detta.

Magdalena Ribbing