Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-03 20:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/07/29/14173/

ETIKETTFRÅGAN

Notadelning?

Fråga: Jag har en fråga som ständigt dyker upp som ett problem då jag och mina vänner äter på restaurang tillsammans. Vi ar alla mellan 25-35 ar gamla och i väldigt olika karriärstadier i livet. Några pluggar, andra har avancerat långt och redan nått seniora positioner med goda löner. Jag själv arbetar inom en lågbetald sektor och har en snäv budget for nöjen. Med andra ord så är tjockleken på våra plånbocker i allra högsta grad varierande.

När vi går ut och äter tillsammans uppstår ofta situationen att de med god ekonomi beställer in flera rätter och drycker, ofta de dyrare på menyn, medan jag själv och studenterna väljer budgetalternativen och dricker vatten for att inte anstränga ekonomin för mycket. När notan sedan ska betalas så vill de med god ekonomi att vi alla ska dela jämnt pa notan, vilket i förlängningen innebär att min egen nota kan gå upp med uppåt 100-200 kr trots att jag försökt hålla nere mina utgifter.

När jag föreslår att var och en kan betala för sig blir det oftast tryckt stämning, tveksamma miner och jag misstänker att de med bättre ekonomi anser att jag ar snål. Hur ska jag förhålla mig till detta? Är mitt förslag oförskämt? Ar det bättre att låta bli att gå ut och äta än att föreslå att vi betalar var och en för sig? Har Magdalena några bra tips på hur jag kan motivera detta betalningsalternativ på ett sätt som inte verkar snålt?

Svar: Snålhet har inte med detta att göra, inte ett dugg! Det är dags att sluta skämmas för att man inte har lika mycket pengar som andra. Och dags för de med högre lön än andra att förstå att det finns skillnader - och när de äntligen insett detta, gärna då och då bjuda sina fattigare vänner.

Det är varken fel eller oförskämt att du inte har råd med lika lyxiga krogmåltider som en del av dina vänner. Att dessa mer välbeställda personer föreslår delad nota visar att de antingen är svårt obetänksamma eller svårt giriga. Så nästa gång ni är ute och äter, säg med glad uppsyn redan från början ungefär så här ”jag ber om egen nota, min kassa är begränsad och jag behöver äta och dricka sparsamt.”

Det kommer dina studerande vänner att bli mycket glada över, eftersom de kan göra samma sak. Och era mer förmögna vänner kanske då kan tänka efter en sekund och förstå att här gäller det att var och en står för sina kostnader, inte att de med mindre pengar ska sponsra dem med mer pengar.

Obegripligt att dessa med seniora positioner som du skriver, inte har fattat detta tidigare. Det kan möjligen göra er andra lite oroliga för dessa rikares framtid. Hur dum får man vara? Eller låtsas vara?

Magdalena Ribbing