Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/08/03/14093/

Fråga om hyfs och stil

Taxiplats?

Fråga: På senaste tiden har det blivit en del oplanerade taxiresor. Då jag åker ensam tycker jag att det är trevligt att sätta mig fram i bilen och prata med chauffören. Det känns lite otrevligt att kliva in baktill och prata bakom någon när platsen bredvid är ledig.

Några vänner påpekade nyligen att det, för dem, är otänkbart att sätta sig fram som jag gör. En av dem menade till och med att det kunde antyda att man är en "sällskapsflicka". Som kvinna blir jag ställd och undrar vad dessa chaufförer har tänkt om mig och om jag brutit mot etiketten. Vad är korrekt när man åker taxi ensam?

Svar: Taxin är chaufförens arbetsplats lika med arbetsrum. Därför drar man inte upp volymen på sin medförda musik eller sätter igång storsminkning och kamning, inte heller börjar man gräla med sitt sällskap i taxibilen. Angående sittplats: en del förare föredrar att inte ha passagerare intill sig om det inte behövs. Andra tycker att det är trevligt att en passagerare sitter i framsätet och pratar.

Vad föraren tycker framgår oftast när du ska kliva in i taxin. Du kan säga ”vill du att jag sitter fram?” och får du det sannolika svaret att ”det får du bestämma” skulle jag tolka det som ett ”sitt helst i baksätet." Vill föraren hellre att du sitter i framsätet blir nog svaret ”gärna.” En del chaufförer öppnar framdörren för att visa att här är du välkommen att sitta.

Att det skulle vara ett så kallat brott mot etiketten eller utmanande att sitta fram är löjligt. Många passagerare sitter fram därför att det är bekvämast för dem, de kan ha rörelsesvårigheter eller något annat skäl att välja den ofta något rymligare framsätesplatsen. (Vad sjutton är "sällskapsflicka"? Finns "sällskapspojkar"? Och vem bestämmer att den som sätter sig i taxins framsäte ska påläggas denna som jag förstår nedsättande benämning? Vad är det för dumheter!)

Förr när herrskapen hade ekipage med en vagn dragen av hästar körda av en kusk satt denne högt på kuskbocken och herrskapet i vagnen bakom. När häst och vagn på 1900-talets början ersattes av privatbilar som kördes av privatchaufförer satte sig herrskapet naturligt i baksätet - som den tidigare vagnen. För ganska många passagerare är det självklart att slå sig ner i baksätet.

Magdalena Ribbing