Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/08/16/14341/

Fråga om hyfs och stil

Besökstök?

Fråga: Mina föräldrar bor i motsatt del av landet men tycker att det är trevligt att med jämna mellanrum hälsa på hos mig. Eftersom de bor så långt borta föredrar de att stanna hela helgen, och tar för givet att de ska sova över i min minimala lägenhet. Jag tycker att detta är olidligt jobbigt eftersom de inte har samma livsstil som mig och min sambo. Jag går helst och lägger mig tidigt och vaknar lätt av de ljud som mina kära föräldrar producerar under natten (snarkningar, toabesök, vattendrickande etc). De däremot sitter gärna uppe till småtimmarna, dricker mycket alkohol och har en tendens att prata oavbrutet. Min fråga är följande: Hur får jag mina föräldrar att själva inse att det är bäst för alla parter om de väljer att sova på hotell alternativt inte stanna hela helgen? De har mycket god ekonomi och ett par hotellnätter skulle knappast märkas i deras budget. Jag har försökt ta upp frågan med dem, men de verkar ta extremt illa upp. Det är så tråkigt att deras besök alltid slutar med att jag är sur och snäsig på grund av sömnbrist och social utmattning.

Jag vill bara att deras koncentrerade besök ska spädas ut lite, inte att de ska tro att jag tycker illa om dem. Dessutom: Hur får jag dem att förstå att mina regler gäller i mitt hem? Jag vill inte att de ska ta med egen alkohol och dricka hos mig men de verkar helt oförstående inför att jag inte vill att de ska bli berusade, känslomässiga och, om möjligt, mer högljudda?

Svar: Ditt problem är inte ovanligt men det gör det inte lättare för dig. Du behöver om igen göra det du redan har försökt. Sätt dig ner en lugn stund, bra om du besöker dina föräldrar så ni är hemma hos dem, annars hos dig. Då säger du ungefär att det är jättetrevligt att de kommer till dig och hälsar på men att din bostad är för liten för er alla, som de säkert har märkt (eftersom du har tagit upp frågan tidigare) och att du med dina sömnbehov och tidiga kvällar inte klarar av sena vanor och mycket alkohol. Säg absolut det där med alkoholen, den har säkert en del i dina föräldrars beteende, man tappar som bekant en hel del omdöme om man dricker för mycket sprit.

Föräldrar har ibland en tendens att betrakta sina barns hem som en förlängning av sitt eget och så är det ju inte. Så du måste understryka att du är tacksam över att ha dessa fina föräldrar och över att de har tagit hand om dig så väl, men nu försörjer du dig själv och har dina vanor som du ber att föräldrarna respekterar. Leta reda på ett hyggligt hotell nära dig och föreslå dina föräldrar att sova där. Framhåll att du är glad över deras besök men att din bostad inte klarar övernattningar.

Om du har en vänlig ton, inte är det minsta sur eller aggressiv, men påpekar att du är vuxen och har ditt liv, din kvällströtthet osv, så borde de inte ta illa upp. De kommer kanske att tycka att det är konstigt att de inte längre kan bestämma över sitt eget barn - men det är just det som du måste få dem att förstå.

Magdalena Ribbing