Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 00:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/10/03/14690/

Fråga om hyfs och stil

Kroppsdekor?

Fråga: Vad gäller beträffande tatueringar som syns, på officiella middagar - typ kungamiddag, Nobelfesten och faktiskt officiella middagar i allmänhet? Nu när så många, tyvärr, har tatueringar, måste väl några nya regler ha satts upp? Jag är bara litet nyfiken på vad som officiellt är gällande.

Svar: Det finns inga officiella eller vedertagna regler för tatueringars synlighet. Att prägla sin kropp med något slags evighetsmarkering är urgammalt och förekommer i alla samhällslager, om det har någon betydelse i sammanhanget. Har man en tatuering som syns exempelvis i en urringad aftonklänning, så finns två möjligheter: att välja en klänningsmodell som döljer tatueringen eller att låta den synas. Andra tider har sett tatueringar på skilda sätt, de har visat något slags tillhörighet, de har markerat ett yrke, de har haft religiös anknytning - eller varit förbjudna av olika skäl.

Den som är tatuerad har numera med stor sannolikhet gjort detta frivilligt och har därmed föga anledning att dölja den. Många har hela armarna täckta av tatueringar, andra har en liten diskret dekor någonstans; det kan kallas för en smaksak. Andra som ogillar kroppsdekorer får försöka se dem som smink, det finns ju sådant som man kan tycka är fult men som likafullt förekommer. Dagens mode med kolsvarta ramar kring ögonen och decimeterlånga falska ögonfransar är lika synliga som en tatuering; ingen kan luras att tro att det är naturens verk. Ögonsminket är föralldel möjligt att lätt avlägsna till skillnad från tatueringen. Men hur man väljer att dekorera sin kropp är individens ensak.

Magdalena Ribbing