Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 02:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/10/04/fastingfel/

Fråga om hyfs och stil

Fästingfel?

Fråga: Träffade en bekant på en gata i Gamla Stan, efter en stunds prat ser jag vederbörande har en fästing på ena ögonlocket. Säger inte till eftersom jag upplever att det vore att inkräkta på hans integritet. Själv hade jag gärna fått det påpekat om jag hade haft fästingen på mig.

Gjorde jag rätt som inte sa något?

Svar: Men vad i allsin dar! Naturligtvis skulle du ha sagt till! Genast! Det är verkligen något helt annat än att påpeka att någon har en fläck på slipsen.

Man ska alltid undvika att genera andra om det man vill framhålla är obetydligt, som en fläck, en tappad rockknapp, en virrblåst frisyr. Är det ett pinsamt "fel" som kan åtgärdas kan man diskret nämna det, en oknäppt gylf bör bäraren alltid informeras om liksom om en urringning som är på väg att blotta behagen mer än avsett osv. Gammalt tips för den i kjol som tappar sina underbyxor (i dag kallade trosor): när man upptäcker att dessa är på väg mot anklarna ska man inte försöka dra upp dem, rätt sätt är att lugnt kliva ur dem och plocka upp dem för vidare befordran till en ficka eller väska. Andra ska då låtsas att de ingenting sett.

Men en fästing som man ser på en annan person ska verkligen inte få härja ifred.

Magdalena Ribbing