Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 05:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/10/05/14705/

Fråga om hyfs och stil

Gästsållning?

Fråga: Jag har fått ett nytt jobb i en ny stad, dit jag veckopendlar och jobbar sedan ett halvår tillbaka. Nu har min man och jag köpt en fin lägenhet och ska flytta permanent till den nya staden. Jag har väldigt trevliga kollegor som jag skulle vilja bjuda på inflyttningsfest, vi har inga andra bekanta i den nya staden, så det blir nog bara arbetskamrater som kommer. Jag tänker mig en informell bjudning, med mingel, plockmat och dryck.

Jobbet är ett litet företag med lite drygt 20 anställda, alla känner alla, därför faller det sig naturligt att bjuda allihop. Jag tror inte att alla kommer att vilja komma, många är stressade småbarnsföräldrar och kanske inte är så intresserade av att lägga en kväll på att gå på inflyttningsfest.

Eftersom det är jag och min man som bjuder känns det självklart att gästerna också får ta med sina respektive. Men 40 personer i en trerumslägenhet blir kanske lite väl trångt.

Min fråga är: Kan man räkna kallt med att alla inte kommer att vilja komma på festen (jag att 5 - 10 är ett mer realistiskt antal) eller ska jag bara bjuda dem jag tror kommer att vilja komma? Det känns otrevligt att inte bjuda alla. ​Jag skulle gladeligen ha alla min arbetskamrater med respektive på fest, det är bara vår boendeyta som utgör begränsningen.

<Svar: Som jag ser det har du bara ett val: bjud alla, och bjud med partner. Du kan inte välja bland detta tjugotal arbetskamrater, skulle du göra det så kommer de som inte bjuds att känna sig ratade, och de som bjuds kan få något slags obehagskänslor på sina objudna kollegers vägnar.

Så: bjud alla. Man kan aldrig räkna med att några ska tacka nej, även om du kan hoppas att några gör det. Inte heller ska man som värdperson sålla ut de gäster som man tror inte vill komma, det ska de själva få avgöra. Ordna en så enkel bjudning att alla i eventuellt fyrtiotalet gäster får plats - du behöver inte ha sittplats till alla, och fyrtio personer kan nog inrymmas i en trea, de går omkring, står vid ett bord eller en fönsterbräda och pratar osv.

Bjuder du en söndag till en tid som är lagom mellan lunch och middag, eller efter vanlig middagstid är det enklare för dig. Då blir dukning med tallrikar inte nödvändig, det går bra med pappersassietter om alla fyrtio händelsevis kommer. Gör tydligt i din inbjudan att det är en enkel träff, ungefär ”(gästens-parets namn) välkomnas att titta in till oss kl 14 - 18” så får du säkert också en spridning på ankomsterna.

Eller om du vill ha en kvällsfest: ”...välkomnas på en drink och snittar från kl 19.”

Magdalena Ribbing