Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 01:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/10/11/14734/

Fråga om hyfs och stil

Grannoljud?

Fråga: De senaste veckorna har jag vaknat mitt i natten av att mina grannar har högljutt sex. Jag kan ha överseende med att detta sker någon gång då och då, men de senaste veckorna har det hänt x antal gånger och jag tycker att det är rent ut sagt obehagligt att behöva ta del av någon annans privatliv på det sättet. (Det låter som Samantha i tv-serien "Sex and the City» x 10!) Det är med andra ord nästintill omöjligt att ignorera, vilket är ett stort problem eftersom klockan brukar visa mellan 01-03.

Hur ska jag lösa detta på bästa sätt? Jag vet inte vilka grannar som är "de skyldiga», och vet därför inte hur jag ska kommunicera att detta stör. En lapp i trappuppgången? Vad är Magdalenas råd?

Svar: En allmän lapp i trapphuset till alla är kanske inte så verkningsfullt, de som åstadkommer ljudet kommer att strunta i det och övriga som inte hör det kommer sannolikt att tycka att lappskrivaren är överkänslig.

Men du kan gå ut i farstun nästa gång du hör dessa ljud och på så sätt lokalisera varifrån de kommer. När du vet det, skriv en vänlig lapp till dessa grannar, ungefär ”Tyvärr är det dålig isolering i huset vilket gör att ert privatliv, dvs när ni har sex, hörs mycket tydligt hos bland andra mig. Jag föreslår en tjock ljuddämpande matta under sängen, eller att ni väljer att ha sex tidigare innan vanlig sovtid, eller att ni om möjligt är tystare. Vänligast er trötta granne (ditt namn).” Det är inte garanterat effektivt men jag har inte något bättre förslag.

Magdalena Ribbing