Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 03:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/10/14/14743/

Fråga om hyfs och stil

Matmängd?

Fråga: Vad ska man göra när man serveras en jätteportion mat, antingen på restaurang eller privat? Man har ju inte bett om så mycket mat, man orkar eller förmår inte äta upp, och man rentav tappar aptiten när man ser mängden. Men: är det ohövligt att lämna hälften eller mer? Kan man be om en liten portion? Och om man då inte skulle bli mätt, kan man be om lite till, en andra gång?

Det här oskicket med jätteportionerna kommer förmodligen från Amerika, där man väl ska visa hur rik man är, the bigger the better. Som före detta chef för en stor statlig myndighet är jag säker på att människor både skulle må bättre efter måltiden och långsiktigt få bättre hälsa om de serverades mindre portioner, gärna med möjlighet att få en liten påfyllning.

Hur ska man kunna påverka detta? Hur säger man artigt från början att man vill ha en mindre portion mat?

Svar: Din fråga har flera bottnar. Servering med portionen upplagd på tallrik gör det lättare för personalen men svårare för gästerna som inte kan påverka vad som läggs upp eller hur mycket. Det är givetvis bättre att ge gästen möjlighet att välja två potatisar eller en, sås eller inte, större eller mindre fiskbit och så vidare.

Under många sekler ställdes alla rätter fram på bordet eller ett bord intill så att gästerna kunde ta för sig det som de ville ha, eller be uppassningen lägga upp det som önskades. Det gällde finare måltider i bättre bemedlade hem, i de fattigare stod grötskålen på bordet och sleven till de mjukkokta rotsakerna i grytan. På tidigt 1800-tal införde det ryska sändebudet i Paris servering à la Russe, då rätterna serverades en efter en av tjänare som bar fram serveringsfat till gästerna som själva tog sin portion.

Man kan konstatera att den riktigt gästfria och det riktigt eleganta är att låta gästerna själva ta mat från serveringsfat - eller i lättsamma sammanhang ur grytorna på spisen - och på så sätt kunna få just så mycket eller lite mat man kan äta upp. Nu har som sagt tallriksserveringen blivit den vanliga och den hindrar alltför ofta den måttlighet som borde känneteckna moderna måltider för alla som har förmånen att få äta sig mätta varje dag.

Man kan som gäst mycket väl, jag säger till och med att man bör, vänligt och utan åthävor säga till innan serveringen börjar att man gärna vill ha en liten portion, eller en halv portion. Det går bra både i ett hem och på restaurang. Så här ”får jag be om en liten/halv portion, tack.” Det behövs ingen förklaring om att man är inte är hungrig eller håller diet eller annat. Ingen vettig värdperson eller servitör misstycker. I nutid är det dålig stil att kasta bort mat till skillnad från förr då det kunde ses som flott och generöst att gästerna lämnade en tredjedel eller halva portionen kvar på tallriken. Har man tilldelats för mycket mat måste man ju lämna det man inte orkar äta på tallriken. Men åtminstone om man själv har tagit för sig är det inte trevligt eller ansett som "fint" att låta mat vara kvar till skillnad från vad en del har fått lära sig.

Har man särskilt bett om en mindre portion och fått en sådan ska man helst nöja sig med den, inte be om påfyllning.

Magdalena Ribbing