Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 21:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/10/17/hejmiss/

Fråga om hyfs och stil

Hejmiss?

Fråga: Hur ska man tolka det när man efter att ha sagt hej till en person får till svar ett leende? Man hälsar alltså inte tillbaka. Vi befinner oss på samma arbetsplats. Det är inte många som gör så här men det händer ibland.

Detta känns både lite nonchalant och lite nedvärderande.

Är det ett nytt påfund?

Svar: Att inte ge tillbaka samma hälsningsord är egentligen inte något gravt fel. Grunden i hälsandet är att den andra personen tydligt ser den som hälsar och markerar detta, helst med hej eller goddag, men absolut med ett leende. Själva ordet är ändå inte lika viktigt som ögonkontakten och som sagt, en vänlig uppsyn. Det kan finnas skäl till att den andra personen inte öppnar munnen för ett svarsord, vederbörande kan vara hämmad och blyg, ha tandvärk, just ha stoppat in en kokosboll i gapet eller ha någon annan orsak till sin ordlöshet.

Du behöver inte bry dig om att leende personer inte uttryckligen säger hej. Det är säkert varken nonchalant eller nedvärderande som du befarar, utan har antingen en praktisk orsak eller är bara lite slarvigt. Fortsätt med din trevliga och artiga hälsning oavsett svar. Så småningom kommer nog ett ”hej” tillbaka till dig - när den du hälsar på har förstått hur välgörande det lilla vänliga ordet kan vara.

Magdalena Ribbing