Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 00:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/10/18/14770/

Fråga om hyfs och stil

Skåpöppnare?

Fråga: En vän berättade nyligen något för mig som fick mig att haja till rejält. Och när jag påpekade för honom att det han hade gjort var ett stort etikettsmässigt övertramp så hade han ingen förståelse alls för detta. Därför skriver jag nu till Hyfs- och stilspalten för att få klarhet i ärendet.

Så här tilldrog sig det hela: Min vän åt middag med en ny dambekant, det var till råga på allt första gången de träffades. Det hela föll väl ut och de tillbringade därefter natten tillsammans. Då det var varmt i lägenheten hade de unga tu svettats ymnigt under natten. När sedan kvinnan tog en dusch, så passade min vän på att utan att fråga ta sig friheten att lokalisera och plocka ut rena sängkläder ur kvinnans linneskåp och bädda om sängen.

Nämnas bör att hon blev glad för det han gjort och tackade honom, men personligen tycker jag att denna handling är helt oacceptabel. Man tar sig helt enkelt inte den typen av friheter hemma hos en ny, ytlig bekant. Eller har jag fel?

Svar: Ojoj! Du har helt rätt! Din välmenande bekant betedde sig så som man absolut inte ska göra. Man öppnar aldrig skåp och lådor hos andra, oavsett orsak, förrän man har frågat och fått tillstånd till det eller direkt ombetts till det. Möjligen kan man göra det hos sina föräldrar eller syskon. Men att hos en nästan obekant person öppna det man förmodar är linneskåpet och oombedd plocka fram lakan är olämpligt på alla sätt. Skåpet hade kunnat dölja något som inte var meningen att andra skulle se. Människor har hemligheter och det måste de få ha.

Nu är det gjort, kvinnan blev glad tydligen, och det var ju väl det i situationen. Men det var likafullt att överskrida integritetens gränser. Hoppas att din vän inte gör om detta - hos någon annan i alla fall.

Magdalena Ribbing