Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 23:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/10/19/festfripresent/

Fråga om hyfs och stil

Festfripresent?

Fråga: Har en fundering. En god väns fru fyller jämnt inom kort. Det kommer inte att bli någon mottagning eller fest eftersom de befinner sig utomlands på bemärkelsedagen. Förväntas man då att ge jubilaren en present? Hade det varit frågan om en formell tillställning i samband med firandet är ju present givet men hur gör man när personen i fråga inte ställer till kalas eller liknande?

Svar: När sådana frågor uppstår för min del brukar jag tänka så här: skulle personen ha givit mig en present om jag hade jämn födelsedag med eller utan kalas? Blir det hypotetiska svaret ja, så skickar jag/överlämnar en lagom present (jag ger gärna en vacker bricka eller något från en av de många fina museibutikerna) till vederbörande. Men först överväger jag en gång till om en present riskerar att kännas besvärande för mottagaren, det finns många som helst slipper en presentgirande relation, särskilt i lite högre åldrar.

Om jag inser att det inte skulle finnas en tanke på att ge mig en present så skickar jag kanske ett gratulationskort, det är neutralt och till intet förpliktigande.

Presenter är inte något slags kvitto på att man bjuds på kalas, inte heller en ersättning för den kostnad man som gäst åsamkar inbjudaren. En present är en symbol för den lyckönskan man ger till mottagaren. I princip kan man alltså ge en present även om man inte är bjuden på festen, men det är inte lika förväntat. Magdalena Ribbing