Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 05:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/10/20/14779/

Fråga om hyfs och stil

Vänstrykande?

Fråga: Jag vet att det inte finns några direkta regler kring sociala medier (det har Magdalena nämnt vid flertal tillfällen), men min fråga gäller detta ämne ändå.

Jag dejtade en person under några månader och då faller det sig naturligt att man lägger till varandra på sociala medier så som Facebook, Instagram och Snapchat. Efter en tid kände jag att vi inte borde ses mer och jag sa det även till personen i fråga vilket kändes tråkigt men nödvändigt.

Saken är den att jag fortfarande såg hen varje dag på sociala medier och blev mot min vilja ständigt påmind om att det inte blev som vi hade tänkt oss. Jag valde därför att ta bort vederbörande och dennas kompisar från just sociala medier och fick ganska snabbt frågan om varför jag hade tagit bort dem. Min tanke var, sa jag, att vi inte ska ses mer och det även innefattar sociala medier. "Jag vill inte se dig dagligen varken i verkligheten eller min telefon." Är det omoget eller ska man göra det som känns bäst för en själv i detta sammanhang?

Svar: Sociala medier är fantastiska för många som använder dem rätt, och en stor hjälp både till bibehållandet av kontakter och skapandet av nya sådana. Men samtidigt finns stora nackdelar med förtjusningen att finnas synlig eller förmedla känslor för många fler än dem man vill möta i verkligheten. Detta ställer ibland till stora problem - som ditt. Omoget kan det inte kallas att vilja avlägsna någon från närheten. Möjligen en ny kunskap: att vara väldigt försiktig med vem och vad som får plats på ens konton.

Att tas bort är en fråga enbart för den direkt berörda som stryks från någons konton på sociala medier. Så det du kan göra, såvitt jag förstår, är att säga som det är: ”vi umgås inte längre och jag behöver inte ha kvar dig och dina vänner på mina konton.”

Just den informationen bör du kunna ge. Det tycker jag att du är skyldig en person som du nyss har haft en nära relation till. Om andra skulle fråga varför du har tagit bort en eller flera personer från dina konton är de nyfikna och vill lägga sig i andras angelägenheter. Du kan lugnt strunta i dem.

Magdalena Ribbing