Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/10/24/14812/

Fråga om hyfs och stil

Arvhjälp?

Fråga: Jag behöver råd kring hur jag på bästa sätt avböjer oönskade erbjudanden om hjälp vid en bodelning utav en förälders arv. Mannen som lägger sig i aningen för mycket är en äldre vän till familjen, dock ingen jag personligen känner något närmare. Klart är i alla fall att han har alldeles för mycket tid. Nu har jag upprepade gånger fått uppmaningen eller nästan en order, att förmedla telefonnumret till den juristbyrå som hjälper mig med bodelningen.

Det kan tilläggas att denna man inte har något att hämta ur boet, utan denna begäran att få telefonnumret är enligt honom själv endast för att "hjälpa mig". Jag varken behöver eller vill ha hans hjälp i detta och vet ej hur jag på ett snyggt sätt kan få honom att inse detta. Hur ska jag säga det?

Svar: Den här mannen ingår i den stora skaran beskäftiga, kanske egentligen mest nyfikna, personer som brukar hävda att de "bara vill hjälpa.” Naturligtvis finns genuint hjälpsamma personer men av det du beskriver verkar denne man vara motsatsen. Mannen har inte ett enda dugg med dig och ditt arv att göra utan är obehagligt nyfiken. Om du är enda barnet och den förälder som avlidit var ensamstående ärver du ensam utan bodelning. Om du har syskon ska dessa dela arvet lika med dig, och ingetdera är något som en utomstående person ska lägga sig i. Förhoppningsvis skulle inte juristbyrån heller svara på mannens frågor utan ditt tillstånd.

Ge inte mannen ett enda telefonnummer, inte en detalj om arvet eller annat. Säg vänligt men mycket bestämt nästa gång han hör av sig ungefär så här ”du menar säkert väl med att vara så intresserad som du är av bodelningen och arvet, men det är faktiskt helt och hållet min (mina syskons) ensak och jag (vi) behöver inga råd och ingen hjälp, tack.”

Det är lika bra att du tar i så mycket, eftersom han annars kommer att fortsätta att snoka och rota och kräva information. Vad ska han med den till? Berätta för andra?

Säg ifrån, hövligt men tydligt!

Magdalena Ribbing