Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 07:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/10/26/14822/

Fråga om hyfs och stil

Begravningsblommor?

Fråga: Jag har precis talat med en släkting som deltagit i en begravning. Hennes dotter med sambo (det var sambons pappas begravning) tog efter begravningen med sig ALLT i blomväg hem - från kransar till lösa buketter. Jag är verkligen i chock och gav uttryck för det.

Min släkting påstår då att detta numera är vanligt. Säg inte att detta stämmer med verkligheten. Så pinsamt! Om detta är accepterat numera låt mig få veta!

Svar: Det är helt fel att ta med blommor och kransar från en begravning, lika fel som det vore att prästen skulle ta hem blommorna från altaret. Blommor och kransar läggs efter begravningen vid den grav som ställts i ordning eller om det passar bättre, utanför kyrkan eller den plats där begravningsceremonin har ägt rum. Blommor till begravning, gudstjänst och annat i kyrkan ska ses som ett slags offergåva och ska lämnas på platsen. De är absolut inte avsedda att bäras hem av de anhöriga för andra ändamål.

Tyvärr är det inte känt för alla men kyrkvaktmästarna bör informera om det så att begravningsgäster som inte har fått lära sig detta förstår att de inte ska ta hem blommorna.

Magdalena Ribbing