Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/10/27/14829/

Fråga om hyfs och stil

Tacköverflöd?

Fråga: Jag har noterat att servicepersonal (som ofta är särskilt flitiga med önskningar om en trevlig kväll eller helg) också börjat tacka för att man besvarar dessa önskningar med ett ”Tack detsamma”.

När man betalat för en vara kan dialogen bli som följer. – Tack. – Tack, ha en trevlig kväll. – Tack detsamma. – Tack!

Mycket tackande förvisso (som så ofta här i Sverige), men min tanke är att just det sista tacket skorrar falskt och tillgjort. När väl detta yttrats förefaller det som att man önskat en trevlig kväll enkom för att få samma önskan tillbaka. Detta måste väl ändå vara ett oskick som tyder på att trots att man vill ge sken av social fingerfärdighet istället uppvisar det motsatta?

Svar: Det lilla praktiska ordet ”tack” måste inte alltid tolkas i sin grundmening att markera tacksamhet; man kan också se det som ett behändigt småmynt i samtal av olika slag.

Att den dialog du beskriver förekommer vet alla. Men du ger det sista tacket en annan betydelse än den avsedda som är ett artigt konstaterande av att man nåtts av en vänlighet i två ord: ”tack detsamma” på vilket man svarar "tack."

Att inte svara alls skulle bli som att man struntade i denna vänlighet. Det lilla ”tack” är enkelt, praktiskt, gratis, går snabbt, är roligare än det moderna "inga problem" och du slipper säga det förlegade ”åh, jag ber!” eller ”väl bekomme.” Eller rentav ”föralldel” som många förmodligen skulle tycka var ohövligt.

Magdalena Ribbing