Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/11/04/14855/

Fråga om hyfs och stil

Datumdespoter?

Rätta artikel

Fråga: I min bekantskapskrets har det blivit allt vanligare att man vid inbjudan till en lunch- eller middagsbjudning börjar med att ”sondera terrängen” grundligt bland alla tilltänkt inbjudna, som får svara på vilket eller vilka datum man har möjlighet att delta. Vanligtvis sker inbjudan, eller kalendersamordningen som det snarare blir, per mail eller sms där de inbjudna får upp till fem datum att välja bland. Ibland planeras bjudningen det datum då de flesta kan vara med, men vid vissa tillfällen är värdinnan så bestämt inställd på full närvaro att nya datumförslag omedelbart skickas ut ifall det visar sig att alla inte kan enas.

För mig blir det en viss press, då jag upplever att jag måste ha ”giltigt förfall” för att tacka nej under dessa premisser. Jag hör till dem som ibland under stressiga perioder artigt anmäler förhinder till trevliga tillställningar för att istället prioritera att tillbringa kvällen tillsammans med min familj. Men med en inbjudningsmodell där man blir presenterad ett stort antal datum blir förfall av detta slag i stort sett omöjligt, utan det gäller att presentera att ”den och den dagen går inte på grund av jobbresa”, eller liknande.

När jag själv bjuder in till lunch eller middag gör jag detta till ett visst datum, och förväntar mig att de som kan och vill vara med tackar ja, och att de som har förhinder tackar nej. Nu har det dock börjat förekomma att den som har förhinder inte bara tackar nej, utan även kommer med förslag på ett nytt datum då denne kan vara med. Nyligen hände i en mailkonversation, där jag bjudit in till middag, att det blev en diskussion gästerna emellan om ett nytt datum som alla mer eller mindre enades om, utan att jag deltog i konversationen. Jag upplevde detta som ytterst märkligt och det slutade med att jag ställde in middagen och bad att få återkomma längre fram.

Generellt upplever jag mina väninnor som belevade och socialt kapabla. Flera av oss är diplomater eller jurister med mycket god vana av att socialisera professionellt och respektera etiketten i många olika sammanhang. Därför förvånas jag över detta, som jag upplever det, förfall på den privata etikettsfronten. Har Magdalena några tips hur jag kan göra? Vill gärna fortsatt ha en avslappnad väninnekultur, men för den skull inte tappa all hyfs och fason på vägen.

Svar: Du är drabbad av ett modernt fenomen som är avsett att visa vänlighet men egentligen ställer till besvär. Inbjudaren har full bestämmanderätt över datum, klockslag, meny och gäster - gästerna ska tacka ja eller nej och behöver inte ange orsak. Kan man inte komma på grund av en resa eller något liknande så är det förstås vänligt att ange det, men inte nödvändigt, det räcker med ”tyvärr fungerar det datumet inte för mig” eller ”tyvärr är jag förhindrad den kvällen.” Eller att man under den föreslagna tidsperioden har för många andra åtaganden "just den månaden kan jag inte" underförstått för mycket jobb, för trött, för upptagen av annat. Man kan ju ha alla möjliga skäl att inte kunna eller vilja delta, från att ha beställt tvättstugetid till att träffa en hemlig kärlek eller stanna hemma och leka med barnen. Det ska ingen annan lägga sig i.

Så börja med att vänligt svara att de föreslagna datumen inte passar, ge inga precisa skäl till varför, och låt dig inte övertalas att förklara ditt personliga liv i detalj. Jag vet att många känner det som en skyldighet att ursäkta sig med utförliga orsaker, men det ska man inte behöva - eftersom skälet till att man inte kan infinna sig inte gör någon faktisk skillnad. Andra har ingen anledning att värdera ens nej-tack, som ”jaså, hon tycker är viktigare med xxx än att träffa oss” - alla sådana tolkningsrisker ska undvikas.

När dessa datum börjar skickas runt är det du som bestämmer om och när du vill delta. Och när du planerar en bjudning är det ditt givna datum som gäller. Dina gäster som diskuterar och enas kring ett annat datum utan att du ens är tillfrågad menar möjligen väl men saknar insikt i vanlig hyfs. Så gör man verkligen inte. Magdalena Ribbing