Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 06:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/11/16/14908/

Fråga om hyfs och stil

Rödbyxregel?

Rätta artikel

Fråga: Att röda byxor får bäras endast av de män som seglat över Atlanten är ju känt, men vad är det som gäller egentligen?

En seglande journalistvän påstod att det som gäller är nästan samma regler som gäller för inträde i Cap-Hornklubben, men jag tror att han blandat ihop begreppen. Vet Magdalena? Beträffande Cap-Horn vet jag vad som gäller: man ska ha rundat hornet under segel och med last... det är ju en klubb som utrotar sig själv. Vet inte hur många medlemmar som finns kvar i livet.

Svar: Röda byxors begränsade bärande är en omhuldad fånighet som jag inte tänker uppmuntra. Varför skulle röda byxor förbehållas personer som har kunnat segla en viss sträcka? Visserligen har de röda seglarbyxorna ältats som särskiljande finess under säkert ett sekel, men det gör inte idén bättre. Och jag har föralldel hört en hel del om dessa röda byxor, men anser att det är dumheter. Om någon som inte har seglat annat än barkbåt i plaskdammen vill ha röda byxor är det självklart att vederbörande ska ha sådana.

Många söker sig till diverse förbud eller tillstånd för att markera urval av vad de själva tycker är märkvärdigt och ”fint”. Men det ingår inte i vedertagen hyfs och stil, och det är sådan som jag gärna förmedlar. Däremot inte grabbtrams. Röda byxor har de som vill oavsett de är landkrabbor eller storseglare.

Magdalena Ribbing