Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 02:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/11/22/privatsjuk/

Fråga om hyfs och stil

Privatsjuk?

Rätta artikel

Fråga: Jag ska inom en snar framtid genomgå en operation som jag anser är av privat natur. Då jag inte vill avslöja vilken typ av operation det är har jag för avsikt att endast vara sjukskriven i fem dagar, inget avslöjande sjukintyg behövs då från t ex ortopeden, ögonläkaren eller tandläkaren. Då jag behöver vara hemma längre tänker jag ta ut semester resten av tiden. Jag måste nu ansöka om semester och tala om för min arbetsgivare att jag ska opereras och vara borta fem dagar extra förutom semestertiden. Min arbetsgivare lär inte uppskatta att jag tar semester och ännu mindre att jag är sjuk, dvs borta fem dagar extra. Då många på arbetsplatsen är mycket öppna om sin hälsa, t ex ”i morgon ska jag operera bort min XX eller YY” är jag säker på min arbetsgivare kommer att fråga vad för operation jag ska genomgå. Att då svara ”vilken snygg slips, är den ny?” eller ”såg du TV-programmet XX i går?” känns lite konstigt.

Jag vore tacksam om jag kan få något bra tips på hur jag svara utan att verka otrevlig.

Svar: Denna ständiga nyfikenhet! Om du ska opereras för besvär i ett knä eller genomgå en skönhetsoperation eller något helt annat gör ingen skillnad för din arbetsinsats, du är frånvarande från ditt jobb, kan inte utföra dina uppgifter - det är vad som betyder något. Orsaken till din frånvaro bör vara ointressant för din arbetsgivare och dina kolleger, så länge det inte handlar om vad som kallas ogiltig frånvaro.

Så meddela din chef att du ska genomgå en operation som kommer att hindra dig från att arbeta under xx dagar, och att du för din ekonomis skull tar ut semesterdagar för att få ihop den tid som behövs.

Det behövs inte andra förklaringar och din arbetsgivare har inte rätt att rota i vilket slags operation det handlar om. Frågar vederbörande vad det är för operation ler du vänligt och säger att det är en mindre men viktig sådan, och så säger du inget mer. Det vore konstigt om din chef då skulle fortsätta att tjata om vad du ska genomgå. Naturligtvis finns personer som frågar om sjukdomar osv av vänligt intresse. Men det innebär ändå inte någon skyldighet att redovisa precisa orsaker till en frånvaro. Att fråga "hur står det till?" kan besvaras med precis det man vill berätta, och det är en annan sak än att avkrävas information om exakt vad som orsakat ens frånvaro.

Ett gammalt och bra knep när man inte vill delge andra detaljer är att man ser vänlig ut och svarar luftigt och lite framåtblickande, ungefär ”ja, det är en ofarlig åtgärd men nödvändig, och det kommer att gå bra så jag räknar med att komma tillbaka xx datum, mitt jobb kan nog vänta till dess/fördelas på A och B och jag finns ju tillgänglig om det är några frågor.” Du förstår mönstret, bekräfta att du ska opereras, säg inte en bokstav om vad, men prata snabbt om ditt jobb och kan du antyda något framåt i tiden, gör det. Magdalena Ribbing