Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2016/11/24/vanlighetstack/

Fråga om hyfs och stil

Vänlighetstack?

Rätta artikel

Fråga: Idag hörde jag det igen. Ett äldre par stannar vid en barnvagn med en jättesöt liten halvårsgammal baby i som förnöjt sitter och ser sig omkring. De säger ”Åh så söt!” eller något liknande och då svarar pappan "Tack!"

En annan dag i grannskapet så möter jag en hundägare med en liten valp, verkligen det sötaste man kan tänka sig. Jag säger ”Åh så söt!” varpå ägaren säger "Tack".

Är det bara jag som tycker det låter lite konstigt?

Om jag säger till någon: ”Åh en sådan flott kappa, den klär dig verkligen!” då kan jag få svaret ”Åh, tack så mycket.” Det låter bra, personen tackar för komplimangen.

Om någon sa att mitt barn var så sött så skulle jag snarare svara med ett leende och huvudet lite på sned ”Ja, han kan redan charma sin omvärld,” eller ”Ja, vi försöker verkligen ta tillvara den här första tiden” - eller något i den vägen.

Varför känns det fel att säga tack?

Svar: Visserligen kan man uppfatta ord olika, men för mig och många fler skulle det vara helt naturligt att säga "tack” i de situationer du beskriver. Tacket ges inte för att barnet eller hundvalpen är söta, utan för den vänlighet som någon visar genom att säga just detta till den som är närstående den söta företeelsen. Det kan underförstått vara en beundran över livets gåvor. Eller någon annan filosofisk aspekt, spaltens kommentatorer har säkert synpunkter att delge i ämnet.

Alltså: jag håller inte med dig om att det låter konstigt att säga tack. Tvärtom. Tack är ett fantastiskt och smidigt ord som hjälper oss alla att ta oss igenom vardag och fest.

Magdalena Ribbing