Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 15:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/02/01/15324/

Fråga om hyfs och stil

Olycksfoto?

Rätta artikel

Fråga: Det gäller olycksfrosseri, den relativt nya ovanan vissa människor har: att fotografera händelsen (istället för att ens försöka hjälpa till) när de kommer till en olycksplats och sedan lägga ut bilden/bilderna på de sociala medierna.

Har Magdalena något tips på vad man kan säga åt en tanklös person man ser håller på att fotografera händelsen? Ryta åt honom/henne att : ”Det där slutar du/ni med-genast!” - eller något annat? Jag tycker inte att man behöver vara vare sig artig eller finkänslig vid ett sådant här tillfälle - och att ge sig in i någon längre diskussion med denna/dessa milt uttryckt tanklösa personer är knappast något man har vare sig tid eller lust med just då.

Svar: Det du beskriver tilltar i oroväckande hast. Varhelst ambulans eller polis syns till vid en olycka samlas mobilfotograferna och tar bilder - fruktansvärt för den drabbade och hindrande för hjälparbetet. Polisen har också uttryckt sin oro över detta svårt besvärande beteende. Ingen borde sjunka så lågt som det är att stå och glo på den som råkat ut för en olycka, än mindre fotografera det som skett - det är oförlåtligt att lägga ut sådana bilder på sociala medier, det är att stjäla integriteten från en människa i nöd.

Lika självklart som att man vid en olycka tillkallar ambulans, polis, räddningstjänst av något slag, lika förfärligt är det att fotografera istället. Hur det ens kan vara i närheten av tillåtet är obegripligt. Kan det var något smittsamt?

Människor som gör som du beskriver befinner sig utanför gränsen för normal empati. De har givit efter för sin pinsamma nyfikenhet som borde ha hejdats av normal hyfs. Du kan absolut säga till de individer som du ser bete sig på det viset ungefär ”inser du att du fotograferar en människa i en hjälplös situation, sluta genast.”

Förmodligen blir den som fotograferar sur (man har "rätt" att fotografera på allmän plats, bevars) men du väcker säkert en tanke i alla fall.

Magdalena Ribbing